Belgische wereldprimeur: leukemiepatiënt kankervrij zonder chemotherapie

thinkstock
Het Waalse biotechbedrijf Celyad is er in geslaagd een patiënt met leukemie, waarbij alle andere behandelingen waren mislukt, kankervrij te maken dankzij een nieuw geneesmiddel en dit zonder chemotherapie. Het gaat om een wereldprimeur. 

Celyad werkt aan een geneesmiddel dat het immuunsysteem een enorme boost geeft. Daarbij worden cellen uit het lichaam gehaald en genetisch aangepast zodat ze kankercellen gemakkelijker kunnen herkennen en doden. Dat kan zonder het gebruik van voor de patiënt erg ingrijpende chemotherapie.

Bij testen in de VS en België op drie patiënten met leukemie reageerde één patiënt met AML - een specifieke vorm van leukemie - bijzonder positief op een lage dosis van het medicijn. "Er waren na de behandeling geen kankercellen meer waarneembaar in het bloed en het beenmerg", aldus communicatiedirecteur Nicolas Van Hoecke. Bij de andere patiënten was dat niet het geval. "Maar dat is niet uitzonderlijk. Het ging om de laagste dosis van het medicijn". Alle eerdere behandelingen bij de patiënt waren niet aangeslaan.

Hoopvol

Het gaat om een wereldprimeur voor Celyad, een Waals-Brabantse specialist in kankerbehandeling. "De behandeling vermijdt chemotherapie, wat voor patiënten erg zwaar en ingrijpend is", legt Van Hoecke uit. Jaarlijks wordt ALM vastgesteld bij meer dan 20.000 mensen in de VS en bijna evenveel in Europa.

Het geneesmiddel zit nog maar in de eerste testfase en er is nog maar een positief resultaat vastgesteld bij één patiënt, maar toch is men bij Celyad erg hoopvol. Eerder waren er wel al positieve resultaten bij behandelingen van onder meer darmkanker "Dit is heel goed nieuws". Op termijn kan de kankerbehandeling ook bij andere vormen van kanker worden gebruikt. "In theorie kan tachtig procent van de kankers herkend worden", aldus nog Van Hoecke.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Wesley Kenis

  Goed voor die ene patiënt maar ik zou toch niet te vroeg victorie kraaien en wat de kennis van Wallonië betreft gaat het hier maar over 1 bedrijf dat iets positiefs doet. Hoeveel zijn er niet die blijven profiteren van Vlaanderen met de "vroegere zware industrie" als uitvlucht???

 • amadee

  Een patiënt. Bij de rest sloeg het niet aan. En hoera een wondermiddel, Van Houcke weet dat het RIZIV grote besparingen gaat doorvoeren en wil er vlug een 'vernieuwend wondermiddel' doordrukken waarom ? om dat het werkt ? om voor de subsidies ? Kassa Kassa voor een CEO. Empathie met de kankerpatiënt ?? Ik geloof niet in sprookjes.

 • Eric Grosemans

  waarom zou de pharma industrie hier iets op tegen hebben? Het is de pharma industrie die het middel gaan verkopen eens het op punt staat.

 • Cabrioduikboot

  Fantastisch nieuws ,eindelijk grote vooruitgang in zicht.

 • Lies De Vuyst

  Het kan zonder chemo... Alleen zal de pharmacie dit proberen te blokkeren. Bouw het immuunsysteem op ipv het af te breken, en maak deze behandeling ( terug) betaalbaar voor de gewone mens. Er zal veel ( vooral financieel ) leed mee voorkomen worden