Belgische wapens in Jemen: “Wallonië zal internationale regels respecteren”

De Waalse minister-president Willy Borsus (MR) .
BELGA De Waalse minister-president Willy Borsus (MR) .
Als blijkt dat wapens niet gebruikt worden in het land waaraan ze geleverd werden, zal het Waalse Gewest reageren. Dat heeft de Waalse minister-president Willy Borsus (MR) vandaag gezegd in het journaal op de RTBF. Borsus is bevoegd voor de Waalse wapenverkoop. Vermoed wordt dat Waalse wapens van FN Herstal die aan Saudi-Arabië geleverd werden, gebruikt zijn in het conflict in Jemen. 

"Dat kan gaan tot de schorsing van de al toegekende wapenlicenties", aldus Borsus. Daarmee zit hij op dezelfde lijn als minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR). Hij toonde zich gisteren een voorstander van een opschorting van de wapenverkoop aan Saudi-Arabië. 

"Wat er economisch en jobgewijs ook op het spel staat, het is evident dat we de internationale regels volgen, meer bepaald als het gaat over de strijd tegen gewapende conflicten en het respect voor de mensenrechten", aldus Borsus. 

Jaarlijks exporteert Wallonië voor 150 miljoen euro naar Saudi-Arabië.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  Wat ik best vind, Wallonië heeft ook beloofd om alle vluchtelingen die vanuit Jemen in België toekomen, blijvend op te vangen en te bekostigen met Waals geld.

 • Ronny Van de Wal

  Je verkoopt natuurlijk geen wapens als er gewapende conflicten dreigen en de mensenrechten bedreigd worden?Als huichelarij kan dit wel tellen zeker?Docu's genoeg te vinden op de Tube over hoe men de internationale regels omzeilt....

 • guido vermeyen

  Hoeveel keer is dat al gezegd: respecteren...er blijft veel geld plakken aan de leveranciers van die moordwapens..en degene die denkt dat het zal stoppen, is een naïeveling....

 • Lucien Mertens

  Tot de aandacht wat verzwakt.

 • Henk Damme

  Dat is een nieuw geluid vanuit Wallonië. Fatsoen, een nieuw woord voor het zuiden van ons land! Hopelijk wordt het aldaar nog meer gebruikt!!!!!!!!