Belgische universiteit reikt eredoctoraat uit aan Greta Thunberg

Daniel Bockwoldt/dpa
De universiteit van Bergen (Henegouwen) heeft vandaag drie eredoctoraten uitgereikt aan mensen die werken aan een duurzame samenleving. De bekendste van de drie is ongetwijfeld de Zweedse tiener Greta Thunberg. Daarnaast kregen ook de Franse oud-minister, milieuactivist en presentator Nicolas Hulot en economist Nicholas Stern, ook actief op het vlak van de ecologie, een eredoctoraat toegekend.

De plechtigheid vond plaats in het Théâtre Royal in Bergen. De universiteit ontstond precies tien jaar geleden uit de fusie van de Université de Mons-Hainaut en de Faculté Polytechnique de Mons. 

Hulot was tot augustus vorig jaar minister voor Ecologische Transitie, maar stapte op uit onvrede met de beperkte middelen die hij voor zijn beleid toegekend kreeg. De Britse economist Nicholas Stern is een expert inzake de weerslag van de klimaatwijziging op de economie. Greta Thunberg is inmiddels wereldberoemd als klimaatactiviste. Ze maakt ook kans op de Nobelprijs voor de vrede. Die wordt morgen uitgereikt in het raadhuis van Oslo.

Thunberg was niet zelf aanwezig op de uitreiking, maar bedankte in een videoboodschap de universiteit voor de eer die haar te beurt valt. Volgens rector Philippe Dubois is de universiteit Greta erkentelijk voor de hoop die ze geeft aan jongeren in de heel wereld. "Ze is een ambassadeur van het geweten", aldus de rector. 

Economist Nicholas Stern zei dat hij optimistisch is voor wat de mensheid zou kunnen doen aan de klimaatwijziging, maar pessimistisch voor wat ze de komende jaren echt zal doen. 

Van links naar rechts: Economist Nicholas Stern, rector van de universiteit van Bergen Philippe Dubois en Frans oud-minister, milieuactivist en presentator Nicolas Hulot.
BELGA Van links naar rechts: Economist Nicholas Stern, rector van de universiteit van Bergen Philippe Dubois en Frans oud-minister, milieuactivist en presentator Nicolas Hulot.212 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  De univ van bergen bekent hiermee hoeveel ze weten van het klimaatprobleem dat er niet is zolang ze maar eredoctoraten kunnen uitreiken aan grote schreeuwers die zelf niks bijdragen aan het klimaat?Er wordt zeker geen wetenschap gedoceerd?Bedroevend niveau voor een univ...en thunberg komt dan zelf nog niet eens opdagen..

 • andre van de wege

  wat geef die kleine gedaan voor het klimaat niets , juist veel komedie gespeelt.

 • Fons Casteels

  Dit is de reden waarom die Université de Mons-Hainaut nog niet eens in de Top-500 van de Times World University Ranking 2019 staat. Ter vergelijking: KULeuven staat daar op nummer 48.

 • Dirk Vanderbemden

  Ze bedankte voor de eer... Ongelukkige woordkeuze. Eigenlijk betekent dat dat ze het eredoctoraat weigerde.

 • Gilbert Vermeersch

  Heb ernstige twijfels over die universiteit. Greta reikt nog niet aan de enkels van Moeder Theresa. Zouden beter in alle officiële en niet officiële talen een programma opstellen met “de impact van de overbevolking op de natuur” lees ook wat Marleen Rabaey post.