Ga naar de mobiele website
^ Top

Belgische uitvinder (83) van discobar draait laatste plaatjes

Mine Dalemans
Deejay Joe Berluck heeft vrijdagavond op zijn 83ste voor de allerlaatste keer de tent op stelten gezet. Met een laptop en wat mp3's nam de Genkse uitvinder van de discobar in Bokrijk afscheid van het podium. Als diskjockey en parlandozanger maakte hij in de jaren zestig en zeventig niet enkel nationaal furore.

Een jaar of vijf geleden viel het oog van Mauro Pawlowski op een stoffige platenhoes met naakte deerne. 'The Erotic Voice of Joe Berluck' stond er op. En dat was niet gelogen. Maar die mysterieuze Joe Berluck bleek meer dan de zoveelste sixtieszanger. En dat die ooit de discobar had uitgevonden, was iedereen vergeten. Mauro haalde de toen 79-jarige deejay uit zijn serviceflat en liet hem, net als vroeger, plaatjes draaien. En net als vroeger, ging waar Joe Berluck ook kwam het dak eraf. Zonder laserstralen, nerveuze beats of volgspots. Met alleen zijn zoetgevooisde Genkse stem en zijn juist gekozen krakers, zweepte hij de massa's - van 7 tot 77 - op. In de AB, op Dranouter, Genk on Stage,... Op de Gentse Feesten boden deze zomer talloze vrouwen hem hun borsten ter signering aan. "Stommerik dat ik was", lacht hij verlegen. "Schreef ik enkel maar 'J.B.', in plaats van mijn naam voluit te spellen!"

Een halve eeuw geleden was J.B. nog gewoon Jozef Stultjens. In 1964 was het op de radio al 'Du schwarzer Zigeuner', 'Vous Permettez, Monsieur?' en 'Draai dan 797204' wat de klok sloeg. En 'I Want to Hold your Hand' en 'Pretty Woman'. Maar op café kreeg je die hits niet zomaar na elkaar te horen. Toch niet in het grote Antwerpen. Want daar zwoer elk café bij zijn eigen genre. En op de enige pick-up werd een elpee pas vervangen als hij, omgedraaid, tot het gaatje was gespeeld. En dat vond Jozef Stultjens uit Waterschei maar niets. Hij wilde nu eens dit en dan weer dat in zijn café, de Texas Bar. Die te groot was voor een jukebox en te klein voor een orkest. En dus legde hij na het ene singletje het andere op. Maar door de stilte tussenin was de schwung op zijn dansvloer vaak ver te zoeken. Hij vroeg een ingenieur om hem te helpen. Ze monteerden twee platenspelers en een mengtafel naast elkaar, met daar een meubel rond, en een microfoon en bandopnemer erop. Zoals ze het bij de radio deden. In september 1965 was het ding klaar. Uren voor de Texas Bar openging, stond het volk al te drummen. Want Jozef had de kranten warm gemaakt. Met Glenn Millers 'In the Mood' schoot hij het volksfeest op gang. Er was ruis, en er was rumble en ook de naalden dansten op en neer, maar er was niet langer een pijnlijke stilte tussen al die hitjes. Doodmoe maar voldaan kroop Jozef in bed, terwijl de mensen verder dansten.

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE.

kos
Mine Dalemans

"Vrouwen boden hun borsten aan voor een handtekening"

Joe Berluck

Belgische uitvinder van discobar draait laatste... by HLNBE

Belgische uitvinder van discobar draait laatste... by HLNBEReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug