Belgische transportbedrijven veroordeeld voor sociale dumpingpraktijken

thinkstock
In de Brugse rechtbank zijn vanmorgen drie Belgische transportbedrijven veroordeeld voor praktijken van sociale dumping. De drie bedrijven richtten in het buitenland zogenaamde postbusfirma's op. De maatschappelijke zetels waren in het buitenland gevestigd, maar op de zetel vonden in werkelijkheid geen activiteiten plaats. Op die manier ontliepen de zaakvoerders de Belgische sociale bijdragen, terwijl ze wel onderhevig waren aan het Belgische arbeidsrecht.

Op 11 oktober 2014 viel de sociale inspectie binnen in de zetel van DRV Intertrans in Beernem. Zaakvoerder Daniël V. (66) had bedrijven in Luxemburg en Slovakije, maar daar werd nooit activiteit geregistreerd: de vrachtbrieven werden onder meer opgesteld in Beernem en de bestuurderskaarten van de tien Roemeense chauffeurs werden daar geregistreerd. De rechtbank veroordeelde de zaakvoerder tot een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en 36.000 euro boete, de helft met uitstel. Het bedrijf kreeg een geldboete van 180.000 euro, waarvan 45.000 effectief.

Ook transportbedrijf Desoete uit Wingene werd vanmorgen veroordeeld. Hun zeventien Roemeense chauffeurs waren ingeschreven op een Roemeense firma, maar werden aangestuurd vanuit de dispatching in Tielt. In werkelijkheid bestond er geen enkele link tussen de Roemeense en Belgische firma. Transport Desoete kreeg een geldboete van 306.000 euro opgelegd, waarvan 76.500 euro effectief. De zaakvoerder Nico D. (45) werd veroordeeld tot zes maanden cel en 61.200 euro boete, waarvan de helft met uitstel.

Een derde firma, transportbedrijf Fonteyne en Cie NV uit Torhout, werd veroordeeld tot 126.000 euro boete omdat ze opdrachten leverde aan een Bulgaarse firma. Ze onderwierpen zich daarbij aan de Bulgaarse wetgeving, waardoor de chauffeurs niet correct betalen werden. De zaakvoerder - Roger F. (80) - en zijn zoon Frederik F. (37) kregen zes maanden cel en 25.200 euro boete, net als de oprichter van de Bulgaarse firma. In totaal verklaarde de rechtbank iets meer dan 90.000 euro aan winsten uit achterstallige lonen verbeurd.