Belgische taxibedrijven willen dat federale regering optreedt tegen Uber

AFP
"De federale regering moet haar verantwoordelijkheid opnemen en optreden tegen de illegale praktijken van Uber". Dat zegt Pierre Steenberghen, secretaris van de Nationale Groepering van Taxi-Ondernemingen. De Belgische taxifederatie verwacht dat staatssecretaris voor Bestrijding van fiscale fraude, Elke Sleurs (N-VA), en staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Bart Tommelein (Open Vld), stappen ondernemen tegen Uber, nadat een rechter in Nederland vanochtend een uitspraak heeft gedaan in een zaak die de Nederlandse overheid tegen Uber had aangespannen: Uber werd op alle fronten in het ongelijk gesteld.

"De app UberPop overtreedt de wet, er is sprake van illegaal taxivervoer", aldus de voorzieningenrechter bij het Nederlandse College van Beroep voor het bedrijfsleven. UberPop mag in Nederland niet aangeboden worden door particuliere chauffeurs zonder taxivergunning. De dwangsom van 10.000 euro per overtreding die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan Uber had opgelegd, blijft gehandhaafd.

"De Belgische taxibedrijven zijn zeer blij met deze rechtspraak in Nederland", zegt Pierre Steenberghen van de nationale taxifederatie. "We willen dat de federale overheid een initiatief neemt, want niet alleen verstoort UberPop de taximarkt, de Uberchauffeurs werken ook volledig in het zwart, ze betalen geen belastingen en geen sociale bijdragen. Ze doen aan bezoldigd personenvervoer zonder hiervoor een vergunning te hebben."

De grootste taximaatschappij van Brussel, Taxi Verts, heeft een juridische procedure lopen tegen Uber. "We kregen gelijk van de rechtbank van koophandel, maar Uber vecht die uitspraak aan", zegt Michel Pêtre, gedelegeerd bestuurder van Taxi Verts. "Een uitspraak wordt verwacht tegen september 2015, maar we willen niet dat de zaak zolang aansleept. De federale regering moet nu zelf haar verantwoordelijkheid nemen, zoals de overheid dat in Nederland heeft gedaan."

De directeur van Uber in Nederland, Niek Van Leeuwen, heeft al gezegd dat de uitspraak in Nederland zeker niet betekent dat Uber zal stoppen. Het bedrijf gaat in beroep tegen de uitspraak.

Onderhoud

De Nationale Groepering van Taxi-Ondernemingen wordt morgen verwacht op het kabinet van staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein. De afspraak was echter reeds langer gepland, zo verklaarde de woordvoerster van Tommelein vandaag in een reactie op de oproep van de taxibedrijven aan de federale regering om op te treden tegen Uber.

Voor Tommelein mogen innovatie en vernieuwing niet worden tegengewerkt. De organisatie en werking van de taxidiensten moeten mee-evolueren met de tijd, aldus de woordvoerster, die er wel op wees dat Uber de regelgeving tegen onder meer zwartwerk inderdaad niet naleeft.