Belgische staat wil zaak van geluidshinder Brussels Airport laten verwerpen: “Het is een soep”

Illustratiefoto.
photo_news Illustratiefoto.
De advocaat van de Belgische staat heeft vanmorgen voor de Brusselse kortgedingrechter gepleit om een vordering van acht Brusselaars tegen de vluchten boven de hoofdstad onontvankelijk te verklaren.

Een groep van acht Brusselaars was in oktober naar de rechter gestapt tegen luchthavenuitbater Brussels Airport Company, de Belgische staat (meer bepaald de federale overheidsdienst Mobiliteit) en luchtverkeersleider skeyes. Ze menen dat de inwoners van Brussel gediscrimineerd worden door de vluchten boven de hoofdstad. Volgens hen worden de geluidsnormen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geschonden.

“Soep”

"Ik vraag u om de vordering onontvankelijk te verklaren", zo antwoordde Olivier Di Giacomo, de advocaat van de Belgische staat. Hij noemde de conclusies die de eisers hadden neergelegd "een soep". Volgens hem kan er niet worden hardgemaakt dat ze als Brusselaars gediscrimineerd worden. "Er is niet aangetoond dat ze op een andere manier behandeld worden. De Vlamingen worden bijvoorbeeld ook getroffen.”

Skeyes heeft op zijn beurt dan weer gesteld dat het als luchtverkeersleider niet verantwoordelijk is voor de toewijzing van de pistes en voor het verlenen van toelatingen aan de vliegtuigen.

Gezondheid

De omwonenden vinden dat de activiteiten van de luchthaven hun gezondheid schade toebrengen. Ze baseren zich op het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten. Dat laatste voorziet in "het recht op een zo goed mogelijke lichamelijke en geestelijke gezondheid". 

Er wordt binnen de maand een uitspraak verwacht. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Etienne Goedertier

  De luchthaven is er al sinds 1940. Als je dan in Zaventem gaat wonen weet je toch dat er vliegtuigen landen en opstijgen??!!

 • samuel goossens

  En de mens heeft het recht om te werken.. Men moet niet aan een luchthaven wonen als je er ni tegen kunt, dat weet je op voorhand.. Dat is raar dat mensen die aan een druk spoorweg wonen, dat die nooit reclameren.. Economie is toch ook belangrijk in de streek..

 • jean-luc barra

  Alles zal afhangen voor welke rechtbank (NL /FR) de zaak werd ingeleid.

 • lucette cardon

  Hoe gaan die mensen op verlof met de wagen, te voet, met de trein als ze het vliegtuig nemen moeten ze hun minstens 1.500 EUR premie opleggen om het vliegtuig te mogen nemen, want zagen over de vliegtuigen die over Brussel vliegen is gemakkelijk

 • Jos Spriet-Dewaele

  En natuurlijk zijn die klacht indieners er pas gaan wonen toen het vliegveld er al was. Ik zou hier echter geen probleem van maken Stop gewoon met Brussel als luchthaven wijk uit naar Oostende en doe zoals bij vele luchthavens stijg en land zoveel mogelijk over zee. En laat de walen hun charleroi houden en ook zelf onderhouden. Je kan natuurlijk ook uitwijken naar Rijsel en Nederlandse luchthavens en meteen is het probleem met skeyes ook opgelost.