Belgische staat moet ouders van 10 kinderen van Syriëstrijders nog geen dwangsommen betalen

Rechter: IS-ouders misbruiken hun kinderen om gerepatrieerd te worden

Photo News
De Belgische staat is de tien kinderen van IS-strijders die in het Syrische vluchtelingenkamp Al-Hol bevinden nog geen dwangsommen verschuldigd. Dat heeft de dwangsommenrechter in Brussel beslist. De Brusselse kortgedingrechter besliste in december dat de kinderen de nodige documenten moesten krijgen om naar België te kunnen reizen en legde dwangsommen op van 5.000 euro per dag vertraging en per kind.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gaat om de kinderen van Syriëstrijdsters, Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani, en Syriëstrijder Adel Mezroui. De vrouwen en kinderen verblijven in vluchtelingenkamp Al-Hol, buiten de bufferzone die de Turken momenteel bezetten in Syrië. Mezroui zit in de Koerdische gevangenis in Al-Hasakah, zonder medische bijstand.

Op 11 december besliste de Brusselse kortgedingrechter dat de Belgische regering aan tien kinderen van Syrië-strijders 
consulaire bijstand moest verlenen en hen documenten moet bezorgen die hen in staat zouden stellen om onder begeleiding naar België te komen. De kortgedingrechter legde ook een dwangsom op van 5.000 euro per dag vertraging en per kind.

Oorlogsgebied

Volgens de advocaten van de kinderen en hun ouders deed de Belgische regering onvoldoende om die beschikking uit te voeren en stuurde een deurwaarder om de dwangsommen op te eisen. De regering stapte echter naar de dwangsommenrechter, de rechter die de oorspronkelijke beschikking in kort geding had uitgesproken. Daar vroeg ze om de opgelegde dwangsommen te herzien omdat ze in de onmogelijkheid zou zijn de beschikking uit te voeren.

Enerzijds is Syrië oorlogsgebied en heeft het OCAD herhaaldelijk geoordeeld dat een consulaire missie op Syrisch grondgebied uitermate gevaarlijk zou zijn, zodat de documenten tot op heden niet aan de kinderen konden bezorgd worden. Anderzijds hebben de Syrische Koerden herhaaldelijk laten weten dat ze weigeren de ouders te scheiden van de kinderen, en tenslotte weigeren de ouders zelf te worden gescheiden van hun kinderen.

Het is vooral die houding van de ouders die de dwangsommenrechter tegen de borst stuit.

Ouders

“Dat betekent dat de betrokken ouders hun kinderen instrumentaliseren en met chantagepogingen trachten de inspanningen van de Belgische Staat aan te wenden voor de verbetering van hun eigen situatie”, klinkt het in de beschikking. Met andere woorden: de ouders misbruiken hun kinderen om gerepatrieerd te worden, aldus de rechter. In december wees de rechter er al op dat de ouders bewust zelf naar Syrië zijn getrokken om deel te nemen aan gewapend conflict. Daardoor kunnen ze geen recht op consulaire bijstand opeisen.

Volgens de dwangsommenrechter dwarsbomen de ouders zelf de mogelijkheden van de Belgische Staat om de beschikking van 11 december 2019 volledig uit te voeren, en zijn zij er zelf de oorzaak van dat de dwangsommen zouden verbeuren. Dus oordeelde de dwangsommenrechter dat de regering in die omstandigheden inderdaad de beschikking niet kan uitvoeren. De dwangsommen moeten pas betaald worden als de regering de beschikking nog steeds niet uitvoert, drie maanden nadat de ouders er schriftelijke mee hebben ingestemd om de kinderen zonder hen te laten repatriëren.
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anne Callebaut

  NOOIT terug betalen,zij hebben dat wel zelf gewild in de situatie waar ze zich nu in bevinden.Daarmee BASTA.

 • eric maier

  En terecht. Maar men zou beter dat soort rechters wraken en eentje met een reeel wereldbeeld de zaak laten afhandelen. De meeste van die kinderen zijn vooral ginder geboren, of zoals die 2 Belgische is vrouwen die 2x gerepatrieerd zijn geweest en dan toch terugkeren na de geboorte van een kind... gewoon afwijzen en terugsturen. Laat Koerden, Irakezen en Syriers maar over hun straf beslissen, zij zijn de enigsten die daar recht op hebben, geen linkse rechter met oogkleppen op die wereldvreemd is

 • DIRK VAN DESSEL

  Terecht ! Te gek voor woorden om met ons belastinggeld terroristen te sponsoren, Waar was het Gezond Verstand van die Kortgedingrechter ? Gelukkig dat die Dwangsommenrechter orde op zaken stelt.

 • Anna Pauels

  Het zou een schandaal zijn moesten wij dat betalen, dat zijn geen live dametjes, maar pesronen die anti-Westers zijn in hart en nieren. Maar als er te rapen valt, is het Westen wel goed, en nog zijn er linkse politici die dit goedpraten. Ik weet zeker als ik terroristische intenties had, dat ik geen geld van dat land moet eisen, maar hier kan alles

 • Guy Van Becelaere

  Ik zou zeggen eerst bewijzen dat die dutskes belgen zijn en de Belgische nationaliteit hebben. Als een terrorist sneuvelde hertrouwde de weduwe snel terug met een andere terrorist en werden er weer kinderen geboren zijn die dan ook Belgen ? Pech voor de advocaten die geld roken op de kap van die kinderen totaal geen moraal !! .