Belgische staat moet morele schadevergoeding betalen aan ex-N-VA-senator Kim Geybels

Kim Geybels
Photo News Kim Geybels
Het Europees Mensenrechtenhof heeft gewezen N-VA-senator Kim Geybels een morele schadevergoeding van 5.000 euro toegekend en een kleine 30.000 euro voor onkosten omdat de Senaat weigerde haar ontslag in te trekken.

Geybels werd bij de verkiezingen van juni 2010 verkozen in de Senaat, maar kort daarna raakte ze betrokken in een drugsaffaire in Thailand. Bij haar terugkomst werd ze naar eigen zeggen onder druk gezet door partijvoorzitter Bart De Wever en fractieleidster Liesbeth Homans om ontslag te nemen. Ze ondertekende haar ontslagbrief, maar kwam daar enkele dagen later op terug. 

Volgens Geybels kon dat omdat haar opvolger nog geen eed had afgelegd, maar de Senaat was van mening dat het ontslag onomkeerbaar is vanaf het ogenblik dat de voorzitter de ontslagbrief in ontvangst genomen had. Geybels werd dus toch uit de Senaat gezet.

Rechten geschonden

Ze trok vervolgens naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens omdat ze van oordeel was dat ze op onrechtmatige manier verhinderd werd om haar mandaat van senator uit te oefenen. Dat heeft nu beslist dat de rechten van Geybels werden geschonden. De Belgische staat moet nu een schadevergoeding van 35.000 euro betalen aan de voormalige senator.

Op de vraag om ook een som van 381.000 euro te krijgen voor de gemiste inkomsten als senator, is het Hof niet ingegaan.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois stras

  een heel rare zaak , dus een NVA ster ...komt in contact met drugs met of via haar vriend in het buitenland , ze roept hulp in van bekende NVA vrienden ! wat al niet mag denk ik dan . Geeft of moet dan haar ontslag geven , wil het nadien herroepen ...vraagt een schade vergoeding van een paar honderd duizend euro ? en krijgt nu 35.000 euro.

 • WILFRIED BRACKE

  Dit heeft niets met BDW te maken maar met de domme senaat!

 • Eric Loyens

  Ludo wouters Nva had beter de rechten eerst gekontroleerd en dan ontslagen maar alléé this niks de gewone man mag dit weeral betalen bedankt kortzichtige nva

 • Meert Dominique

  Is het niet aan de NVA om te betalen? Waarom moeten nu alle burgers (de staat) hiervoor opdraaien? Bart mag het uit eigen zak betalen, hij is rijk genoeg.

 • stefan crama

  En dan verwondert zijn dat mensen niet meer in justitie geloven.