Belgische staat moet IS-strijdsters en hun 6 kinderen repatriëren

IS-strijdsters Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
RV IS-strijdsters Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
De Brusselse kortgedingrechter heeft vandaag beslist dat de zes kinderen van IS-strijdsters uit Borgerhout, Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25), naar België gerepatrieerd moeten worden. De moeders zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hol.

Het is de tweede keer dat de kortgedingrechter zich uitspreekt over de zaak. Een vorig kort geding werd tot in beroep afgewezen, omdat de rechters oordeelden dat België geen rechtsmacht heeft in het door oorlog verscheurde Syrië, en dat België niet verplicht kan worden om de kinderen uit het land te repatriëren.

Ook de moeders

De rechter verplicht nu de Belgische Staat “om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië te kunnen laten reizen naar België”. 

België wordt daarbij verplicht om diplomatiek personeel in te schakelen en contacten en afspraken te maken met de lokale autoriteit om zo de nodige administratieve, reis- en identiteitsdocumenten te laten bezorgen aan hun kinderen en moeders. Zowel de kinderen als de moeders moeten dus terugkeren naar België. De moeders zullen in de gevangenis belanden, de kinderen zouden opgevangen worden door familie.

Dwangsom

“De Belgische Staat moet dit doen binnen de 40 dagen na de betekening van de beslissing. Zo niet, moet ze een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximum 1 miljoen euro”, klinkt het bij de kortgedingrechter.

In beroep?

De Belgische staat kan tegen de uitspraak in beroep gaan, maar het is nog niet duidelijk of dat zal gebeuren. De staat “analyseert de situatie” eerst, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De analyse gebeurt in samenspraak met de andere betrokken departementen Justitie en Binnenlandse Zaken. 

Ook al wordt de situatie nu nog geanalyseerd, in regeringskringen valt te horen dat de kans “zeer groot” is dat de Belgische staat in beroep gaat.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) herhaalt dat het een “humane plicht” is om jonge kinderen te laten terugkeren na DNA-afname, zoals de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist. “In het licht van die beslissing (...) zal het vonnis verder bekeken worden.”

VRT-journalist Rudi Vranckx bij de vrouwen in Syrië (Archiefbeeld ).
VRT VRT-journalist Rudi Vranckx bij de vrouwen in Syrië (Archiefbeeld ).

Plicht

Child Focus reageert tevreden op het vonnis. Directeur Heidi De Pauw bezocht twee maanden geleden nog het kamp. “De hygiëne en de voeding zijn er ondermaats, de kinderen lopen geen school en de sfeer ten aanzien van buitenlandse vrouwen en kinderen is er grimmig. De kinderen worden zelfs beschimpt.” 

Volgens De Pauw moeten alle ongeveer vijftien Belgische kinderen van wie geweten is waar in Syrië en Irak ze zich bevinden, en van wie een verwante wil dat ze terugkomen, zo snel mogelijk naar België worden gehaald. “En dat voor de situatie op het terrein weer explosief wordt.” “Het is spijtig dat de rechter dwangsommen moet opleggen, ik heb dat niet graag”, zegt ze nog. “Maar de rechten van deze kinderen worden geschonden. België wordt nu verplicht om de kinderrechten om te zetten in de praktijk.” 

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen wijst erop dat alle Belgische en Vlaamse actoren die met kinderrechten bezig zijn, dat standpunt delen. “Het betreft hier Belgische kinderen die zich in een heel precaire situatie bevinden. Het is de plicht van onze overheid om hen in veiligheid te brengen. Dat is conform het kinderrechtenverdrag en dat verdrag geldt ook voor die kinderen.”
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maurice Keukelaers

  Ik stel mij ook de vraag of er vanuit de EU een reactie zal komen op deze beslissing. De EU moeit zich constant met futiliteiten zoals o.a. de manier waarop wij Belgen onze frieten bakken. Hier gaat het om iets fundamenteels, mensen die zich met terrorisme hebben ingelaten terughalen binnen de grenzen van de EU. Het eerste heeft geen impact op andere landen, het tweede mogelijk wel.

 • anna vandenberg

  De rechter wordt betaald door mensen die zich aan alle verplichtingen houden aan de Belgische staat en hij lacht hen uit in hun gezicht. De families worden nooit gewezen op de wreedheden die hun kinderen begaan hebben, integendeel ze worden nog opgevoerd in de media alsof ze slachtoffer zijn. Een ding schatten ze verkeerd in de mensen die vroeger heel loyaal voor de multiculturele samenleving beginnen zich zorgen te maken over de toekomst van hun kinderen.

 • Maurice Keukelaers

  De Belgische Staat, dat zijn wij dus allemaal, kan tegen deze uitspraak in beroep gaan. Als zij de overgrote meerderheid van de bevolking wil vertegenwoordigen, moet er in beroep gegaan worden. Het is al erg genoeg dat een of ander gefrustreerd rechtertje zijn middelvinger naar ons opgestoken heeft.

 • Marc Brees

  Dit is inderdaad een kaakslag voor de Belgen. Trouwens, hoe kunnen die vrouwen die dure advocaat Walter Damen betalen? Of moet de gemeenschap daar weeral voor opdraaien.

 • Gustaaf Senrame

  Het spijtige van al die rechtelijke zaken is,dat als de rechter zijn uitspraak heeft gedaan voor hem de kous af is. Ze hebben nadien niets van verantwoordelijkheid meer,dus voor hun is het zelfde wat nadien gebeurt.