Exclusief voor abonnees

Belgische specialisten willen honden inzetten om coronavirus op te sporen: “Blaft de speurhond bij uw zweetgeur? Dan bent u besmet”

Johan Weckhuyzen, CEO van K9 Detection Belgium en professor Chris Callewaert (Ugent)
Simon Mouton Photo News Johan Weckhuyzen, CEO van K9 Detection Belgium en professor Chris Callewaert (Ugent)
Speurhonden voor drugs, kanker, explosieven en binnenkort ook voor Covid-19? Zo lijkt het wel. De universiteit van Gent, Luik en het Belgische bedrijf K9 Detection onderzoeken zweetstalen van besmette coronapatiënten en willen deze maand nog starten met hondenopleidingen om zo het virus op te sporen. “Niet alleen voor de luchthaven, maar ook voor sport of massa-evenementen kan dit deuren openen.”

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  En als er iemand deodorant gebruikt , net voor hij de vlieghaven betreed , of net uit een geland vliegtuig komt ? Dan ruikt die hond niks . En voor mensen met een sterke lichaamsgeur ?

 • Joan Lute

  Uit eigen ervaring weet ik dat honden vaak veel sneller dankzij hun reukvermogen ziekten kunnen constateren doordacht ze de plaats op je lichaam die gekwetst of ziek is extra gaan beschermen en vaak ook beginnen te likken omdat ze bezorgd zijn over hun baasje en roedel. Mensen hebben in veel gevallen veel minder empatisch zijn dan dieren.

 • erik willems

  Waarom niet eerst gebruiken in rusthuizen, het is daar dat de dooien vallen!

 • Paul Philippaerts

  Verstandige beslissing, maar als de honden nog moeten worden opgeleerd dan zal het waarschijnlijk pas in 2023 zijn dat ze aan de slag kunnen gaan. In Belgie hebben we altijd geweldige plannen, maar zoals bij de mondmaskers komt de bestelling na vele maanden pas aan en dan is een grondige verplichting nodig om die spullen gesleten te krijgen. Belgie de wereldtop maar voor de zoveelste keer meeste besmettingen meeste doden meeste verlies voor de economie. Belgie het topland