Belgische politie slaat handen in elkaar met Maastricht tegen drugsoverlast

BELGA
Enkele keren per maand zullen gemengde politieploegen van de zone Bilzen-Riemst-Hoeselt en de Maastrichtse politie samen patrouilleren om de drugsoverlast in de grensregio te bestrijden. Vanaf januari gaan de twee korpsen nog hechter samenwerken. Dat is vandaag bekendgemaakt aan de brug in Vroenhoven bij Riemst.

De Belgische agenten en de Nederlandse collega's van het Basisteam Maastricht gaan samenwerken in de zogenaamde DOEN-aanpak (Drugs Overlast Effe Niet). De patrouilles worden uitgevoerd in kader van het Benelux-verdrag.

"Deze gemengde ploegen zullen de drugsoverlast over de landsgrenzen heen aanpakken. Dealers en afnemers maken namelijk gebruik van die grenzen. Als ze immers merken dat ze op een bepaalde plaats mogelijk tegen de lamp lopen, verplaatsen ze zich snel over de grens om zo de politie aan Belgische of Nederlandse zijde te slim af te zijn. Door deze gemengde patrouilles zullen de criminelen het moeilijker krijgen", aldus de burgemeester van Riemst, Mark Vos (CD&V).

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes bevestigt dat de drugsproblematiek zich niet binnen de grenzen van een gemeente laat vangen. "Nu kunnen we kennis uitwisselen over personen die bij ons als dealer of koper bekendstaan. De werkmethodes van politie en gerecht in de twee landen zijn verschillend, maar het is net door samen te werken dat we uniforme werkmethodes gaan opbouwen. We bereiken ook meer resultaat", vertellen de Bilzerse korpschef Dirk Claes en Oliver Laumen, chef Basisteam Maastricht. Als het project positief geëvalueerd wordt, volgt er wellicht een uitbreiding van de samenwerking tussen de politiekorpsen in de grensregio tussen België en Nederland.