Ga naar de mobiele website
^ Top

Belgische politici in opspraak door geld uit Azerbeidzjan

MR-politicus Alain Destexhe is betrokken bij de geldstromen naar Azerbeidzjan.
BELGA MR-politicus Alain Destexhe is betrokken bij de geldstromen naar Azerbeidzjan.
Een Belgische vzw, opgericht door twee politici, wordt al zeven jaar lang gebruikt om verkiezingen van autoritair regime in Azerbeidzjan te legitimeren. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Vorige week bracht internationaal onderzoek verdachte geldstromen uit Azerbeidzjan aan het licht. Nu blijkt dat er ook twee Belgische politici bij betrokken zijn. Het gaat om MR-politicus Alain Destexhe en voormalig Open VLD-parlementslid en ex-LDD-politicus Stef Goris. Zeven jaar lang gebruikte het regime in Azerbeidzjan de positieve conclusies van een Belgische vzw die de twee politici oprichtten, om zijn verkiezingen te legitimeren. Terwijl de vzw daarvoor middelen kreeg uit Azerbeidzjan, via een lobbyorganisatie in Duitsland.

Positieve bevindingen
In België is de vzw totaal onbekend, maar wie de Azerbeidzjaanse pers leest, kreeg de voorbije zeven jaar steevast de positieve bevindingen van de vzw voorgeschoteld om aan te tonen dat de verkiezingen in het land correct verliepen. Zowel bij de parlementsverkiezingen in 2010 en de presidentsverkiezingen in 2013 als bij het jongste grondwetsreferendum vorig jaar. Elke stembusslag die het regime rond de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev overtuigend won, botste dan wel op kritiek van officiële organisaties zoals de OVSE, maar de Belgische vzw van Goris en Destexhe zag nooit graten in het verloop van de kiesdag.

De vzw zou middelen hebben gekregen van de Duitse politicus Eduard Lintner die zelf tussen 2012 en 2014 meer dan 800.000 euro kreeg om te lobbyen voor Azerbeidzjan.

Duitse lobbyorganisatie
Het was met geld van de Duitse lobbyorganisatie dat ook de missies zijn betaald die de Belgische vzw hield in Azerbeidzjan. Goris ontkent dat er rechtstreeks centen zijn betaald, maar bevestigt dat de organisatie van Lintner alle vluchten, hotel- en restaurantkosten betaalde voor parlementsleden die met de Belgische vzw naar Azerbeidzjan reisden. Destexhe stelt dat Goris hem had verzekerd dat er geen geld uit Azerbeidzjan kwam.

Ex-LDD-politicus Stef Goris.
BELGA Ex-LDD-politicus Stef Goris.
Meer over25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Markos Botsaris

  Daar gaan we weer... en wij blijven dit dulden?

 • Richard Sznurowski

  Hettgeen ik niet begrijp is , dit heeft dus niets met de sossen te maken , en toch trekken de nva ers hen er weer bij ongeloofelijk ?ze doen er alles aan om hen kapot te krijgen .En daarna krijgen de roepers hier de rekening wel gepresenteert

 • Guy Beeckmans

  Politici is pure mafia.....weet ik al heeeel lang....

 • Chris Drulle

  Foefelen was toch enkel een links fenomeen of niet ? Hallo Dedecker???

 • BertPienter

  Het stemt mij hoopvol dat in België dit soort gesjoemel uitkomt. Ergens moet er dan toch nog een controle bestaan op 'het systeem'. Het zal deze keer wel moeilijk worden om de socialisten de schuld te geven.

Meld een bug