Belgische overheidsschuld stijgt plots met 16 miljard

Minister van Financiën Koen Geens
BELGA Minister van Financiën Koen Geens
Omdat Europa ons verplicht de schuld van de regionale socialehuisvestingsmaatschappijen op te nemen in de officiële schuld, stijgt de Belgische overheidsschuld met 16 miljard euro tot boven 400 miljard euro. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag na uitspraken van Claude Modart van de Nationale Bank gisteren tijdens een seminarie.

De extra schuld zal te zien zijn in de overheidsrekening die eind september verschijnt. Eurostat ziet huisvestingsmaatschappijen als een onderdeel van de overheid. Het statistiekbureau moet zich ook nog uitspreken over enkele vehikels van publiek-private samenwerking (pps), waardoor de schuldenberg nog hoger kan worden.

De schuldgraad van 2013 zou opwaarts worden herzien van 101,2 naar 102,8 procent van het bbp. Volgens het kabinet van minister van Financiën Koen Geens is het echter voorbarig om te speculeren over de eindbalans. Er wordt immers nog gestreden over bepaalde beslissingen van Eurostat. "De schuldgraad wordt definitief vastgesteld eind september", klinkt het.