Belgische NH90 in Mali ingezet om medische evacuatie te beschermen

Een Belgische NH90-helikopter vliegt boven ons land.
BELGA Een Belgische NH90-helikopter vliegt boven ons land.
Een Belgische NH90-transporthelikopter is vorige week ingezet tijdens een missie in Mali. Dat is vernomen uit militaire bronnen. Het toestel beschermde een helikopter van hetzelfde type van de Duitse luchtmacht tijdens de medische evacuatie van een gewonde Duitser op ongeveer 160 kilometer van de basis in Gao, in het noordoosten van het land.

Het gaat om de eerste missie met een NH90 van ons land. Een Belgisch detachement van een vijftigtal manschappen en twee NH90's (één operationele en één reserve) werd er eind februari ingezet om luchttransport te verzorgen in het kader van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali (Minusma). Hun opdracht loopt sinds 1 maart en eindigt eind juni. Mogelijk kan die nog met twee maanden worden verlengd.

Minusma

Minusma zag in 2013 het levenslicht. Het is de op drie na grootste en de gevaarlijkste vredesmissie van de VN. Meer dan honderd leden kwamen om het leven bij aanvallen. Tot oktober van dit jaar staat de militaire component van Minusma nog onder leiding van de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert Hendrix

  Gaan ze die nieuwe vliegtuigen ook altijd in zetten voor buitenland

 • chris bogaerts

  Goed dat ze dit doen maar met maar 4 van deze toestellen en zwaar gebruik zullen ze niet lang mee gaan. Hadden we een stuk of 8 van deze toestellen dan hadden ze de vlieguren kunnen spreiden.

 • guido vermeyen

  Hoe meer ze zich bemoeien met buitenlandse konflikten, hoe erger het daar wordt. België is bijna failliet aan buitenlandse "missies"...als er hier een ramp gebeurt waar zijn dan de evacuatiehelicopters ? Een x - aantal jaar was het zover, ergens in de West-hoek, overstromingen, en de burgerbescherming ? In het buitenland met alle materiaal.

 • chris bogaerts

  Goed dat ze dit doen maar met maar 4 van deze toestellen en zwaar gebruik zullen ze niet lang mee gaan. Hadden we een stuk of 8 van deze toestellen dan hadden ze de vlieguren kunnen spreiden.

 • ringo van der pulst

  Zoals u ziet noemt het daar nu defensie voor en niet meer het leger.Daarom ook ben ik voorstander dat we dringend nieuw gerief nodig hebben.De seaking en de c130 ik zal ze missen maar ze hebben hun tijd gehad.