Belgische negationist Herbert Verbeke veroordeeld tot zes maanden cel

De 70-jarige Belgische negationist Herbert Verbeke is gisteren door het hof van beroep in Parijs veroordeeld tot zes maanden cel wegens het ontkennen van misdaden tegen de mensheid.

In maart 2006 had de nu 70-jarige Verbeke, de oudere broer van de bekende negationist Sigfried, een website op poten gezet waarin hij het bestaan van de Shoah in twijfel trok. Op de site, getiteld 'Historisch objectieve visie', stond te lezen dat er geen bewijzen bestaan voor de Holocaust en dat de gaskamers "een misleiding" zijn.
 
Effectieve straf
Op 26 juni 2008 werd Verbeke door de correctionele rechtbank van Parijs bij verstek veroordeeld tot zes maanden cel en 10.000 euro boete. Nadat hij in Spanje was opgepakt en uitgeleverd aan Frankrijk, tekende hij verzet aan tegen dit vonnis.
 
Op 18 juni 2009 veroordeelde de rechtbank hem dan tot één jaar cel met uitstel. Verbeke ging daartegen in beroep. Eenmaal op vrije voeten keerde hij terug naar Spanje, waar negationisme volgens hem niet verboden is. Het hof van beroep heeft hem nu een effectieve straf van zes maanden gegeven, "rekening houdend met de ernst van de feiten". (belga/dea)