Belgische moslimorganisaties veroordelen 'Fitna' scherp

De film "Fitna" van de Nederlandse politicus Geert Wilders heeft niets te maken met vrije meningsuiting, maar alles met vreemdelingenhaat en racisme. Dat zeggen de Federatie van de Marokkaanse Verenigingen, de Unie van de Turkse Verenigingen en het Platform Allochtone Jeugdwerkingen vandaag in een gemeenschappelijk persbericht. Ze roepen de Belgische politici op de film scherp te veroordelen.

"Deze film zal een nieuwe golf van islamfobie veroorzaken, wat uiteindelijk de bedoeling van de maker is", aldus de organisaties. "Dit kan de maatschappelijke rust alleen maar verstoren en de maatschappelijke tegenstellingen nodeloos en nutteloos versterken. En daar is niemand mee gediend."

De organisaties roepen op om de steeds toenemende moslimhaat "krachtdadig" een halt toe te roepen. "We weten waar jodenhaat en antisemitisme toe hebben geleid", luidt het.

"Daarom moet op deze film ook in ons land een krachtig politiek antwoord komen van onze regeringsleiders en al wie politieke verantwoordelijkheid draagt. Niemand kan zich langer verschuilen achter het recht op vrije meningsuiting. Dit recht is immers niet absoluut."

Net als vele Nederlandse moslimorganisaties roepen de organisaties nog op niet in te gaan op "deze provocatie". Ze verwachten ook dat de moslims "waardig en sereen" zullen reageren. (belga/sps)