Belgische militairen op missie naar Estland met mutsen uit 1951: “Terwijl het daar tot 40 graden kan vriezen”

Foto ter illustratie: Belgisch leger op sneeuwmissie in de Alpen
Defensie Foto ter illustratie: Belgisch leger op sneeuwmissie in de Alpen
De 270 Belgische militairen die deelnemen aan de NAVO-operatie Forward Presence in Estland, vrezen de kou. De legerleiding stuurt hen namelijk op manoeuvre met mutsen uit 1951, die nog dateren van de Koreaanse oorlog. Dat staat zaterdag in Het Nieuwsblad en De Standaard. "Terwijl het daar tot 40 graden kan vriezen", morren de soldaten.

Legervakbond ACMP bevestigt het vestimentaire probleem. "Die operatie ligt al een jaar vast. Toch is men er niet in geslaagd om een deftige winteruitrusting aan te kopen", zegt Roger Houssen in de krant. "Maar er loopt nog meer fout. Zo passen de overschoenen niet op de bottines en zijn er evenmin geschikte beschermbrillen voorhanden. Veel militairen zijn dan zelf maar naar de Amerikaanse stock gereden om wat warme kledij te kopen. Want hun basisuitrusting voldoet nu hoegenaamd niet. We vrezen voor vrieswonden bij onze militairen". 

De legerleiding maakt zich sterk dat alles op de valreep nog in orde zal komen. "Er zal een pakket met nieuwe winterspullen worden opgestuurd dat ongeveer gelijktijdig met de militairen zal aankomen", klinkt het, maar daar twijfelt de vakbond aan.
123 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • edwig Impen

  man toch de huidige kledij is 10 keer warmer dan vroeger. Wie vroeger vervroor als hij ging fietsen rijdt nu rond met een warmte als zou hij thuis naast de haard zitten.

 • gustaaf Van Bever

  Wij hadden in 1961-62 een bivakmuts en camouflagekledij , slapen in tentjes met twee. De kunst bij lage temperaturen is jezelf en kledij droog houden..ps We reden dan in open Willy-jeep de ganse dag rond als Verkenner.. Feit is echter dat bij -40 je adem direct bevriest en inademen langs de neus ook nogal..friskes is. De Amerikanen en Duitsers waren toen heel wat meer verwend..

 • anna vandenberg

  Mutsen van de jaren vijftig zijn misschien veel warmer dan de huidige, toen waren de winters nog veel kouder.

 • Jan Boden

  Op een muts staat geen vervaldatum bij mijn weten, maar op die watjes van soldaten blijkbaar wel.

 • Michel de Coorebyter

  Nog een bijkomende symptoom van de van de binnenkort komende implosie van onze samenleving. Geen geld meer voor niets en iedereen voelt zich te kort gedaan en dit in hoogconjunctuur, en dan wat bij de volgende crisis?