Belgische Marokkanen meer Marokkaan dan Belg

UNKNOWN

Meer dan een derde van de Marokkanen in België voelt zich voor alles moslim, slechts 7 procent identificeert zich met de Belgische nationaliteit. Nochtans is de meerderheid wel Belg. Dat blijkt uit een studie van de Koning Boudewijnstichting, schrijft Le Soir vandaag.
De universiteit van Rabat bevroeg in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting 400 personen uit de Marokkaanse gemeenschap in België.

Slechts één op drie ondervraagden (31,7 pct) heeft een vast contract en één op vijf (21 pct) geniet werklozensteun. De ondervraagden roepen discriminaties bij de aanwerving aan om hun moeilijke integratie op de arbeidsmarkt te verklaren.

Huwelijkspartner uit thuisland

Vrouwen zijn minder werkzaam dan mannen (38,3 pct tegenover 55,4 pct). Het aandeel inactieve vrouwen, om familiale of andere redenen, loopt op tot 62 pct. Meer dan de helft (53 pct) van de ondervraagde Belgische Marokkanen leeft onder de armoedegrens, vooral in Wallonië.

Belgische Marokkanen geven de voorkeur aan een niet-gemengd huwelijk. Meer dan de helft van de respondenten vindt het goed om iemand van het thuisland te laten overkomen voor een huwelijk. 62 procent kant zich tegen een huwelijk van een moslima met een niet-moslim. Slechts 45 pct keurt het omgekeerde af. (belga/mvdb)