Belgische luchtruim opnieuw enkele uren dicht komende nacht

Beeld ter illustratie skeyes.
BELGA Beeld ter illustratie skeyes.
Het door luchtverkeersleider skeyes gecontroleerde luchtruim zal komende nacht drie uur lang dicht zijn. Er zijn opnieuw onvoldoende luchtverkeersleiders, zegt skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene.

Het luchtruim dat onder controle staat van skeyes zal gesloten zijn van 1.30 uur tot 4.30 uur, aldus de woordvoerder. Daardoor zullen er geen vliegtuigen kunnen landen op of vertrekken van de Belgische luchthavens. Bij skeyes, het vroegere Belgocontrol, heerst er al lang een sociaal conflict. Het personeel is ontevreden over de hoge werkdruk en de arbeidsorganisatie.

Twee weken geleden werd een bemiddelaar aangesteld, die procedure loopt nog. Sindsdien wordt er niet meer gestaakt, maar de luchtverkeersleiders zien het meestal niet zitten om nog vrijwillig in te springen voor zieke collega’s. Gaten in de bezetting raken daardoor niet opgevuld.

De voorbije weken konden zo al verschillende nachten gedurende enkele uren geen vliegtuigen opstijgen of landen in (delen van) ons land door een tekort aan luchtverkeersleiders. Vooral het vrachtverkeer ondervindt daarvan problemen.

De luchtverkeersleiders van skeyes begeleiden de landende en opstijgende vliegtuigen, en beheren het overvliegende vliegverkeer tot 24.500 voet (ongeveer 7.500 meter). Het hogere luchtruim is de bevoegdheid onder eurocontrol.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • George Verbeek

    Echt een triestig land, niet eens in staat voldoende luchtverkeersleiders in dienst te houden. Dat zegt genoeg.

  • mich lee

    Vreemd dat die allemaal ziek zijn. Hun Europese collega's in Maastricht zijn blijkbaar veel gezonder, die hebben geen problemen. Waarom laten ze de miltaire verkeersleiding dat niet overnemen. Dan merken ze ineens dat ze niet onmisbaar zijn. Reagan deed het al voor in de jaren 80, en de zever was op een paar weken opgelost.