Belgische luchtmacht gaat gevechtspiloten in de VS opleiden

Vier Belgische F16's.
BELGA Vier Belgische F16's.
Het Belgisch leger is van plan om zijn gevechtspiloten vanaf 2019 niet langer in Frankrijk op te leiden, maar wel in de Amerikaanse staat Texas. Dat heeft luchtmachtbaas Frédéric Vansina gezegd. Het gaat om een tijdelijke oplossing in NAVO-verband, in afwachting van de keuze van een opvolger voor de verouderde F-16's.

België en Frankrijk leiden sinds 2004 deels gezamenlijk hun militaire piloten op. Voor de gevechtspiloten gebeurt dat in Cazaux, in het zuidwesten van Frankrijk. De Belgische trainingsvloot Alpha-Jets is daar gestationeerd.

De laatste Belgen zullen eind 2018 echter de deuren van de Frans-Belgische 'Advanced Jet Training School' achter zich dichttrekken, aldus generaal-majoor Vansina. Kort nadien is het einde verhaal voor de kleine Alpha-Jet 1B-toestellen van het leger, die tussen 1978 en 1980 in dienst genomen werden.

De Franse luchtmacht koos voor een contract met een civiel consortium ter vervanging van de verouderde Alpha-Jets. België kiest voor een tussenoplossing, in afwachting van een keuze in de zoektocht naar een opvolger voor de F-16's. Het gaat met name om ENJJPT (Euro-NATO Joint Jet Pilot Training), een opleidingscentrum op de luchtmachtbasis van Sheppard, in het noorden van Texas. De keuze houdt allerminst een voorafname in op de keuze van de nieuwe Belgische gevechtsvliegtuigen, verzekert Vansina nog.