Belgische langetermijnrente duikt onder grens -0,2 procent

Photo News
De Belgische tienjaarsrente is opnieuw onder nul gezakt en duikt nu nog verder naar beneden. Vandaag werd de symbolische grens van -0,2 procent overschreden.

De daling van de rente op overheidspapier is een algemeen Europees fenomeen. In Duitsland bijvoorbeeld zijn alle looptijden intussen negatief, zelfs staatspapier op dertig jaar. Zover is het in België nog niet, al zet ook daar de neerwaartse trend zich door. Dat is goed nieuws voor de staatskas, die elk jaar tientallen miljarden euro moet ophalen op de financiële markten.

Op 3 juli zakte de Belgische rente voor het eerst onder nul. Amper een maand later wordt de grens van de -0,2 procent gesloopt. Bij de uitgifte van schuldpapier op tien jaar krijgt ons land dus geld toegestopt van de koper. 

Als verklaring voor de dalende trend wordt verwezen naar de handelsoorlog tussen de VS en China, waardoor beleggers vluchten naar veilige havens zoals staatsobligaties. Ook het vooruitzicht van een soepeler geldbeleid door de ECB doet de langetermijnrente dalen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk claeys

  Papiergeld is nu waardeloos! Je spaarcenten weggegooid, nu ga je voor 1000€ op de bank met je spaarcenten 50€ kosten betalen! Iedereen ziet het toch aankomen! Enkel wat je in de hand hebt zal je eigendom zijn!

 • Frans Peeters

  Ben gisteren geld gaan afhalen van mijn boekje, hoe moeilijk was dat nu,,,wat ga je er mee doen,,, voor wie,,,gaat niet vandaag moet je eerder aanvragen, bankchek de kluis is afgesloten en jje kan terug naar huis

 • Gino Denil

  Dus als ik nu geld leen van de overheid krijg ik er geld bij als intrest. Laat maar komen.

 • Ludwig Vanden Boer

  Moest er een wet zijn die de banken verplicht geld uit te lenen aan Jan met de pet met een winst van maximum 2% tov het spaarboekje van Jan met de pet, ze zullen dan heel rap een fatsoenlijke intrest geven en zeker als dan die winstmarge ook progressief mee omhoog gaat met de intrest die zij zelf geven. Al bij al is onze geldwaarde momenteel een luchtbel die een dezer dagen klapt. Welk goud waarborgt onze geldwaarde??

 • Paul Philippaerts

  Met dank aan de eu die het drukken van geld heeft uitgevonden. De banken kunnen met het geld van hun klanten niks doen, want ze krijgen gratis nieuwgedrukte exemplaren. De rente zal nooit meer boven nul gaan zolang de drukmachines waardeloze biljetten drukken. De echte spaarbanken gaan vroeg of laat failliet gaan, die moeten zelfs betalen om hun teveel aan geld bij de eu te stationeren