Belgische kolonel komt aan het hoofd van EU-strijdgroep te staan

Archieffoto. NH90-helicopters zullen door de strijdgroep ingezet worden
BELGA Archieffoto. NH90-helicopters zullen door de strijdgroep ingezet worden
België neemt vanaf 1 juli de leiding over een EU-strijdgroep (EUGB). De strijdgroep bestaat uit een snelle reactie-eenheid van 2.500 militairen die voor crisissituaties kunnen worden ingezet. Kolonel Jean-Louis Crucifix, commandant van de medium brigade van de Landcomponent, zal die eenheid leiden.

Het is de derde keer dat ons land de leiding neemt over een EUGB. Eerder gebeurde dat in de tweede jaarhelft van 2009 en in het tweede semester van 2014.

De kern van de EU-strijdgroep zal bestaan uit een 'Infantry Task Force' (ITF) van 550 mensen met naast Belgische militairen ook een Nederlandse compagnie. De rest van de strijdgroep wordt gevormd door genietroepen en artillerie, met onder meer Belgische NH90-helikopters.




5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Vriendjespolitiek.

 • Joël Bornbergen

  @André, dit gaat toch niet over vliegtuigen ?

 • Joël Bornbergen

  Hij zal dat wel in het Frans doen, zodat niemand hem vertaat :)

 • André Castelot

  Wat voor onzinnige militaristische prietpraat is dat nu weer ? De vijand zijn de islamo-criminilen die ons land overspoelen en onder de voet lopen. Om die te bestrijden, hebben we geen vliegtuigen nodig.

 • Martin De Craemer

  Is het niet EUBG ?