Belgische klimaatactiviste mag Polen dan toch binnen

Zanna Vanrenterghem was een van de organisatoren van de klimaatmars in Brussel.
Dieter Nijs Zanna Vanrenterghem was een van de organisatoren van de klimaatmars in Brussel.
De Belgische klimaatactiviste die vrijdag aan de Poolse grens werd tegengehouden, heeft afgelopen nacht dan toch toegang gekregen tot het Poolse grondgebied. Dat meldt Climate Action Network (CAN) Europa, de koepelorganisatie van ngo’s die actief zijn rond klimaat.

Zanna Vanrenterghem werd vrijdag de toegang tot Polen geweigerd, waar ze de klimaattop in de stad Katowice wilde bijwonen. De Poolse autoriteiten wilden haar aanvankelijk terug naar België sturen, maar rond 1.00 uur ‘s nachts kwam dan toch het bericht dat ze binnen mag in het land.

“Vlak voor ze haar op de trein wilden zetten, kwam het bericht dat ze in Polen wordt toegelaten”, zegt Ania Drazkiewicz van Climate Action Network. “Ze zal de klimaattop kunnen bijwonen.”

De reden dat Vanrenterghem in eerste instantie de toegang tot het land ontzegd werd “zou kunnen zijn dat ze een van de organisatoren is van de klimaatmars van vorige zondag in Brussel”, suggereert CAN.

Samen met de Belgische activiste werd nog een twaalftal andere leden van middenveldorganisaties tegengehouden. Het is niet duidelijk hoeveel van hen uiteindelijk toch werden binnengelaten in Polen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudy van hecke

  is maar normaal hooligans horen thuis in de gevangenis

 • Ibn Marouf

  Dat is Polen zijn volste recht! Bovendien, al die klimaat ngo's zijn toch maar business. En wat gaan de burgers zeggen als hun vliegvakanties verschrikkelijk duur worden, hun autogebruik net als hun energieverbruik aan banden wordt gelegd? De aarde warmt gegarandeerd op … en zal nadien weer afkoelen! Daar zal geen enkel verdrag of geen enkele maatregel iets aan veranderen. En wij verzuipen in de maatregelen, terwijl ze in Azië en Afrika rustig volop verder vervuilen?

 • Annick Gheselle

  Gans dat geleuter van die klimaat top is maar op een ding berust hoe kijken we om via allerhande taksen de mensen nog meer te pluimen onder het mom van een beter milieu ,voorbeelden genoeg zeker zoals Antwerpen met hun lez zones ,terwijl de overheid de mensen verbied om met vervuilende auto’s in stadt te rijden maken ze voor zichzelf telkens weer uitzonderingen

 • Philippe Vander Haeghen

  De luchtkwaliteit is nu stukken beter dan vroeger. Hebben al die betogers er al eens aan gedacht in wat voor een klimaat vorige generaties opgegroeid zijn?

 • MICHEL Van Eycken

  Elk land moet zelf kunnen beslissen wie ze binnenlaten of niet ongeacht welke reden dan ook!