Belgische jobmotor draait alsmaar sneller

Thinkstock
De jobmotor van de Belgische bedrijven draait op het hoogste toerental in jaren. In het eerste kwartaal van dit jaar telde ons land een recordaantal van 2,31 miljoen voltijdse banen in de privésector. Dat zijn er 47.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, goed voor de sterkste toename in een eerste kwartaal sinds 2011. Samen met de gecreëerde jobs bij de overheid gaat het over 52.000 nieuwe fulltime jobs, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst van Sociale Zekerheid (RSZ) waarover De Tijd dinsdag bericht.

Sinds het dieptepunt van de economische crisis in 2010 zijn er in de privésector al 232.000 voltijdse arbeidsplaatsen bij gekomen. Economen wijzen steevast op het belang van de aantrekkende economische conjunctuur. Volgens minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) speelt ook de taxshift een rol. In 2016 betaalden werkgevers nog 30 procent aan sociale bijdragen boven op het brutoloon, tegenover 32,4 procent voordien. Dit jaar zakten de bijdragen verder naar 25 procent.

Een belangrijke bemerking is dat de jobgroei in België lager ligt dan in de meeste andere Europese landen. Volgens de Hoge Raad voor Werkgelegenheid komt daar niet meteen verandering in. Opmerkelijk is ook dat in ons land nog altijd relatief weinig mensen werken. Slechts 68,5 procent van de Belgen tussen 20 en 64 jaar was vorig jaar aan de slag. Dat is meer dan de 67,7 procent in 2017, maar een pak minder dan de bijna 80 procent in Nederland of Duitsland.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Hier is den dop veel te hoog Gerry Cle halveren en afschaffen na max 5 jaar ze zullen wel gaan werken.Tegen goed nieuw is geen enkele linkse correcte Gino Denil duizenden bedrijven buiten pesten doe ze veel liever.

 • Gerry Cle

  En hoe verklaart Maggie De Block dat er in alle andere EU landen, zelfs zonder taxshift, een grotere job toename is dan in België? Ik geloof dat ze haar dromen voor waar aanneemt.

 • Gino Denil

  In Nederland heeft iets meer dan de helft van de werknemers een parttime baan: 26,8 % van de mannen en 76,6 % van de vrouwen. In de EU is dat gemiddeld maar 1 op de 5 werknemers. Dat verklaart die activiteitsgraad van 80%. Een vergelijking zonder dat gegeven in te calculeren is dus volledig foutief en misleidend. Ook Duitsland kent door zijn laag betaalde flexjobs in verhouding meer deeltijdse werknemers.

 • james vroman

  Trump heeft in 1 ding wel gelijk ..er bestaat wel degelijk veel fake nieuws ...

 • Jan Van Windekens

  Werkloosheidsuitkering in de tijd afbouwen, simulanten uit de ziekteverzekering halen, immigratie aanpakken, fraude bestrijden (baar geld afschaffen...), overconsumptie in de geneeskunde opsporen en bestraffen en de subsidiëring van alles en nog wat terugschroeven. Wedden dat de belastingen omlaag kunnen en dat er een overschot op de begroting zal zijn?