Belgische ING-top in vizier bij Offshore Leaks

BELGA
De naam van de vroegere ING-topman Michel Tilmant duikt op in de database van Offshore Leaks. Dat schrijft 'Le Soir'. De man is momenteel bestuurder voor de Belgische staat bij BNP Paribas Fortis. Hij wordt gelinkt aan de operaties van de ING Bank in het Maleisische Labuan. Ook andere Belgen worden genoemd, zoals de huidige voorzitter van ING België Eric Boyer de la Giroday en Jacques de Vaucleroy, oud-directielid bij ING en huidig directeur bij Axa.

"Ik veronderstel dat dit kadert in de fundingoperaties van ING. Ik heb geen enkele andere herinnering aan offshore-operaties dan in het kader van funding, een routine", aldus Tilmant in de krant.

ING België zegt op zijn beurt dat het verplicht is te passeren via het fiscale paradijs van Labuan om zaken te kunnen doen op de Maleisische markt. Als het over activiteiten op andere fiscale paradijzen gaat, zijn die volgens de bank gelinkt aan oude activiteiten van ING Trust en private banking. "ING Trust werd in 2007 verkocht en ING Private Banking in Azië en Zwitserland werd in 2009 verkocht", verdedigt de bank zich.

Uit de Offshore Leaks-documenten blijkt dat ING van alle banken die in België actief zijn veruit het meest actief was met beleggingen in fiscale paradijzen: in Singapore, de Cook-eilanden, Labuan, de Samoa-eilanden en de Britse Maagdeneilanden.