Belgische industrie betaalt tot derde meer voor elektriciteit dan in buurlanden

België scoort slecht voor alle componenten van de elektriciteitsprijs.
ANP België scoort slecht voor alle componenten van de elektriciteitsprijs.
Belgische industriële bedrijven betalen tussen 15 en 34 procent meer voor hun elektriciteit dan het gemiddelde voor Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Dat blijkt uit een studie van Deloitte in opdracht van Febeliec, de federatie van de industriële energieverbruikers. De Belgische bedrijven moeten opboksen tegen een significant concurrentienadeel, waardoor ze investeringen en jobs mislopen, hekelt Febeliec. Voor de grootste bedrijven loopt de handicap in de miljoenen euro's.

België scoort slecht voor alle componenten van de elektriciteitsprijs. De stroomprijs zelf is hoger, de belastingen steken fors uit boven die in onze buurlanden, en ook de nettarieven liggen een heel stuk hoger voor bedrijven met een stabiel of voorspelbaar verbruikersprofiel. De KU Leuven/Vives berekende eerder dat dit de Belgische economie jaarlijks honderden miljoenen euro's aan investeringen en tienduizenden jobs kost.

Febeliec betreurt dat de verschillende regeringen in België geen invulling gegeven hebben aan de energienorm, die ingeschreven stond in hun regeerakkoorden. "De situatie is van slecht naar slechter geëvolueerd", zegt Febeliec-voorzitter Luc Sterckx. "Er is de voorbije vijf jaar niks gebeurd. We zijn niet enkel ontgoocheld, maar vooral ongerust. De energienorm blijft een actuele en dringende bezorgdheid."

De federatie wil een duidelijk kader dat de energieprijzen opvolgt en maatregelen voorstelt wanneer een handicap ten opzichte van de buurlanden vastgesteld wordt. "Dit is noodzakelijk, temeer gezien de bijkomende kosten die gepaard zullen gaan met de energietransitie en andere dure ingrepen zoals het geplande capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM)", klinkt het.

Febeliec wil ook “ambitieuze maar realistische” klimaatdoelstellingen “op basis van rationele en becijferde acties”. “De emoties rond klimaat moeten plaats maken voor cijfers”, zegt Sterckx. “Politici hebben precieze berekeningen nodig om te voorkomen dat ze irrealistische en slechte beloftes doen. Je kan een euro maar één keer uitgeven. Daarom moeten er goede beslissingen genomen worden op basis van technologie.”

Tip: Vergelijk de goedkoopste energietarieven op mijnenergie.be.
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  We zijn een zeer klein land en toch is de distributiekost hier abnormaal duur. Misschien eens een onafhankele studie laten uitvoeren waarom de energie hier peperduur is. De nieuwste meter van de slimme Tomme zal morgen alle problemen gaan wegvagen.

 • Roger Rymen

  En de gezinnen op 12 jaar tijd: 500 € meer. Maar, hoeveel % van de factuur gaat naar gemeenten, provincie en staat? Welk onderzoeksbureau gaat dat eens op tafel leggen?

 • Marc Statham

  Tuurlijk, het land der zakkenvullers.

 • eric maier

  Dat komt omdat onze overheid de kerncentrale uitbatingen verkocht heeft aan Suez Frankrijk.Verhofstad en later Leterme - die graag het Franse volkslied zingt - hebben de belangrijkste zaken aan de Fransen verpatst. Als Belgie nu zelf investeert in NIEUWE centrales, dan kunnen ze daarmee zelfs voor bijna 95 procent oud kernafval hergebruiken om energie te maken. Maar neen, ze willen windmolens en dure ingevoerde stroom van...kerncentrales.

 • Karel Van Beeck

  De industrie alleen?