Belgische frietkoten erkend als erfgoed

photo_news
Onze Belgische frietkotcultuur is officieel erkend als Belgisch immaterieel erfgoed. Alle bevoegde regeringen hebben daarvoor het licht op groen gezet.

Door deze nationale erkenning komt de Belgische frietkotcultuur in aanmerking om opgenomen te worden in het UNESCO-werelderfgoed. De erkenning wordt vandaag gevierd met een academische zitting en een frietreceptie onder het Atomium. Ook Prins Laurent kwam een frietje meepikken. "De aardappel is de sociale maaltijd bij uitstek", aldus de prins, die is opgenomen in de Orde van de Gulden Puntzak.

Goed voor de omzet
De nationale erkenning is een eerste belangrijke stap naar een erkenning door UNESCO. Daartoe is echter nog geen officiële aanvraag ingediend bij de VN-organisatie. "De Belgen moesten eerst zelf bewust worden van dit erfgoed", aldus Bernard Lefèvre, voorzitter van het Nationaal verbond van frituristen (Navefri). "Een eventuele kandidatuur bij de UNESCO zou veel werk vereisen."

Zo'n erkenning levert vele toeristen op. Andere Belgsiche erkende producten en sectoren kenden een aanzienlijke omzetverhoging. België telt zowat 5.000 frituren. Vorig jaar produceerde België 4,4 miljoen ton verwerkte aardappelen en was ons land de wereldwijd grootste exporteur van bevroren frieten.

In totaal staan elf Belgische producten op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Onder andere onze Belgische biercultuur, de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke en Aalst Carnaval komen voor op die lijst.

Prins Laurent kwam een frietje meesteken tijdens de receptie aan het Atomium.
photo_news Prins Laurent kwam een frietje meesteken tijdens de receptie aan het Atomium.

Poll

Hoeveel keer bezoekt u een frituur?

  • Wekelijks 27%
  • Maandelijks 31%
  • Zelden tot nooit 42%