Belgische fotojournalist vrijgelaten in Thailand

Pascal Schatteman, de Belgische fotojournalist die in Thailand werd opgepakt omdat hij clandestien vanuit Myanmar het land was binnengedrongen, is vrijgelaten. Dat meldt zijn werkgever, het Franse persagentschap AFP. Volgens de Thaise politie mag hij ter plaatse blijven tot zijn toeristenvisum verlopen is, rond begin februari.

"Pascal Schatteman is effectief vrij, maar de situatie moet nog worden geregeld", legt Buitenlandse Zaken uit. Zij kregen nog geen officiële bevestiging dat de fotograaf tot februari in Thailand mag blijven. "Het dossier evolueert positief", stelt de woordvoerder.
 
De Birmaanse fotograaf John Sanlin, die samen met Schatteman gearresteerd werd en een uitwijzing naar Myanmar riskeerde, werd ook vrijgelaten.
 
De twee fotojournalisten werden donderdag in de Thaise stad Mae Sot, nabij de Birmaanse grens, opgepakt. Ze kwamen terug uit Myanmar, waar ze illegaal naartoe getrokken waren om de confrontaties tussen het Birmaanse leger en de Karen-rebellen, te coveren. (belga/vsv)