Belgische fiscus vordert voor 16 miljoen euro bijkomende belastingen

Politiewagens bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank. Archieffoto.
AFP Politiewagens bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank. Archieffoto.
Drie jaar na de publicatie van de Panama Papers, een internationaal journalistiek onderzoek, heeft de Belgische fiscus voor 16 miljoen euro bijkomende belastingen gevorderd. Dat is minder dan waar de regering op had gemikt. Dat schrijven Knack, De Tijd en Le Soir vandaag.

In april 2016 publiceerde het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) de Panama Papers. De 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca onthulden onder meer hoe offshorebedrijven gebruikt werden om belastingen te ontwijken en geld wit te wassen.

In België berichtten Knack, MO*, Le Soir en De Tijd dat minstens 732 burgers en inwoners via tussenkomst van Mossack Fonseca vennootschappen hadden opgericht in elf belastingparadijzen, van de Britse Maagdeneilanden tot Samoa. Dankzij de publicaties en informatie op de website van ICIJ kon de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) honderden Belgische belastingplichtigen identificeren.

Nog steeds dossiers in behandeling

De fiscus sprak af met diverse parketten welke dossiers correctioneel dan wel administratief afgehandeld zouden worden. "Momenteel zijn er nog 64 dossiers in behandeling", zegt BBI-topman Frank Philipsen woensdag in Knack, De Tijd en Le Soir. "We hebben intussen 16.153.304,57 euro ingekohierd op basis van de Panama Papers. Dat bedrag bevat belastingen én sancties, en slaat op 200 dossiers."

In juli 2016 antwoordde voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een parlementaire vraag dat de regering 65 miljoen euro hoopte te recupereren uit de controleacties van de BBI binnen het Panama Papers-dossier. "Dat bedrag heeft de BBI nooit naar voren geschoven", reageert Philipsen. "Gelet op de aard van ons werkdomein - de aanpak van occulte handelingen - zal de BBI zich nooit vastpinnen op prognoses van mogelijke opbrengsten."

Duitse hulp

De BBI kreeg trouwens ook medewerking van de Duitse overheid, die een kopie van de 11,5 miljoen gelekte documenten wist te bemachtigen. Philipsen: "We hebben negen verzoeken om inlichtingen naar de Duitse collega's gestuurd. Die zijn allemaal beantwoord." Op basis van de Paradise Papers, het documentenlek over offshoreconstructies gepubliceerd in november 2017, heeft de BBI momenteel nog géén bijkomende belastingclaims opgestuurd. Philipsen voegt er wel aan toe dat nog niet alle Paradise Papers-onderzoeken zijn afgerond.

Het ICIJ berekende dat dankzij de Panama Papers wereldwijd voor meer dan 1 miljard euro aan achterstallige belastingen en boetes is gevorderd. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk gaat het om 224 miljoen euro, in Spanje om 140 miljoen euro, in Frankrijk om 121 miljoen euro. Sommige landen, zoals Polen en Zuid-Korea, maken geen cijfers bekend. De wereldwijde opbrengsten liggen met andere woorden nog hoger dan 1 miljard euro.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Een grapje dus maar het geld zelf is er nog niet.

 • Leopold Vanhoof

  Waarvan de eerste Euro nog betaald met worden!!!t

 • Albert Hendrix

  In andere landen spreekt men over een 100 miljoen in Belgie hebben ze 16 miljoen ,in het land van de fraudeurs zullen de mensen die dit moeten behandelen waarschijnlijk uit hetzelfde hout gesneden zijn .Ge snijd tenslotte niet in eigen vel.

 • John Stahl

  16 Miljoen na drie jaar, dat is een peulschil. Ze hebben enkele kleine vissen gevangen en de grote mogen verder doen.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Een peulschil vergeleken met de sommen die deze mannen verdoezeld hebben. Hier wordt het onvermogen van deze regering terug zeer duidelijk. Om dit te compenseren moet de modale Belg zijn broekriem nogmaals iets enger trekken.