Belgische F-16's onderscheppen Indiaas vliegtuig boven Nederland

(archieffoto)
BELGA (archieffoto)
Belgische F-16's hebben vanochtend boven Nederland een Indiaas passagiersvliegtuig onderschept dat niet meer reageerde op de commando's van de luchtverkeersleiding. Het toestel kampte met een technisch defect.

Het vliegtuig was opgemerkt boven Duits grondgebied. Er werd beslist om de 'Quick Reaction Alert' (QRA) in het Belgische Florennes te activeren. Om 10.53 uur vertrokken twee F-16's naar het vliegtuig, een toestel van Air India dat onderweg was van Ahmedabad (India) naar Londen.

"Er werd een visuele controle door onze piloten uitgevoerd om vast te stellen dat een technisch defect aan de basis lag van de afgebroken communicatie tussen de verkeersleiding en het vliegtuig", meldt Defensie. "De Boeing zette zijn koers naar het westen door het Nederlandse luchtruim verder en vloog het Britse luchtruim binnen met bestemming Londen."

Sinds dit jaar bewaken Belgische en Nederlandse straaljagers afwisselend het luchtruim van de Benelux. Door de samenwerking worden mensen en schaarse middelen doelmatiger ingezet en zijn jachtvliegtuigen vaker beschikbaar voor internationale operaties, zegt Defensie.

Eerder deze week onderschepten de F-16's al een Hongaars vliegtuig dat met een elektrisch probleem kampte.

BELGA6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Boom Vanne Vent

  Indiaas ??? Indisch hebben wij geleerd

 • M Bonzo

  Allemaal technische defecten ?

 • Anonymous

  Alleen jammer dat de F16 op de foto Poolse zijn...

 • philippe decock

  Onze 42 jaar oude F16 doet het nog steeds goed !

 • Anonymous

  Iedereen staat scherp precies.