Belgische F-16's krijgen nog update om moderne kernwapens te dragen

Een F-16 staat klaar voor vertrek vanaf vliegbasis Kleine Brogel (Peer).
BELGA Een F-16 staat klaar voor vertrek vanaf vliegbasis Kleine Brogel (Peer).
De F-16-gevechtsvliegtuigen van het Belgische leger worden tegen 2029 uitgefaseerd. Toch krijgen ze nog een update om de nieuwste kernwapens te dragen. Dat blijkt uit interne documenten van Defensie, die De Morgen kon inkijken.

De vervanging van de Belgische F-16-vloot door 34 nieuwe F35's van het Amerikaanse Lockheed Martin zal gefaseerd gebeuren in de loop van de jaren 2020. Daardoor zullen de F-16's uiteindelijk nog een klein decennium rondvliegen. De luchtmacht wil dan ook de toestellen nog enkele jaren op topniveau houden, en garanderen dat ze hun taken naar behoren uitvoeren.

Een van die mogelijke taken is het dragen van kernbommen. Op dit moment moderniseren de Amerikanen hun arsenaal aan B61-kernbommen. Om het nieuwe type te kunnen vervoeren, krijgen ook de Belgische gevechtsvliegtuigen een update. Dat valt af te leiden uit het "Material management plan F-16", een intern Defensie-document. Het plan stamt uit 2017, maar is volgens bronnen nog steeds relevant.
76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob(Robert) Bruyland

  Ik denk dat er een paar gebruikt worden om naar het werk te gaan ,Elke ochtend rond 9u vliegen er twee over Geraardsbergen,zeer laag onder de radar,richting Brussel en in de namiddag terug richting kust.Al jaren.

 • Carolus Vif

  Roger Deprez al gehoord van metaal moeheid ?

 • Anna Pauels

  Hoe naiief zijn sommige toch . de uitleg "zij hebben wapens, wij hebben rozen", wel ik heb liever een wapen als ik mezelf of mijn kinderen moet bechermen. En deze vliegtuigen waren dringens aan vervanging toe .

 • Frank Vandenbussche

  Wat een dwaze, kortzichtige commentaren. Als je weet dat je nog 10 jaar met je wagen zal rijden voor je nieuwe zal geleverd worden. Ga je dan 10 jaar geen onderhoud meer uitvoeren? Geen stukken vervangen? Geen update doen aan je GPS? En zij die dagdromen over drones; wel die kunnen bijlange nog niet wat vliegtuigen kunnen. Hiervoor moet o.a. de AI technologie nog veel meer ontwikkelen. En willen we dit echt? Volledig blind vertrouwen op algoritmes die door wie weet wie geprogrammeerd werden?

 • jef Kcninok

  Waarom moeten Belgische gevechtsvliegtuigen überhaupt oude laat staan nieuwe kernwapens dragen . Voor ouderen en zieken is elke euro teveel ,en bij defensie gooit men met miljarden. Hoelang verdraagd de Belg (Vlaming)deze onozele verspillingen nog . De beleidsmakers hebben altijd de mondvol van onze normen en waarden , wat is dat dan ,hun eigen zakken laten vol duwen door de oorlogsindustrie en de zieken en ouderen in de vuilbak gooien .