Belgische F-16's betrokken bij bombardement met 140 burgerslachtoffers? "Zo snel mogelijk commissie bijeenroepen"

belga
Waren er Belgische gevechtsvliegtuigen betrokken bij een bombardement op Mosoel waarbij meer dan 140 burgerslachtoffers vielen? Volgens Martin Chulov, Midden Oosten-journalist voor de Britse krant The Guardian, heeft het Pentagon de betrokkenheid van de Belgen bevestigd in een rapport. Het bombardament in kwestie vond plaats op 17 maart. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt wil zo snel mogelijk de Opvolgingscommissie Buitenlandse Operaties van de Kamer samenroepen als het nieuws bevestigd wordt.

Journalist Martin Chulov van The Guardian meldt op zijn Twitteraccount dat het Pentagon de betrokkenheid van het Amerikaanse, Britse, Franse en Belgische leger bevestigt in een rapport. "Als dit klopt, moet de Opvolgingscommissie Buitenlandse Operaties van de Kamer zo snel mogelijk samenkomen", zegt De Vriendt in een reactie. "We moeten de details kennen van de missies om te achterhalen of de procedures zijn gevolgd".

"Wij willen hier geen partijpolitiek spelletje van maken", benadrukt De Vriendt, die er bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op aandringt om publiek te communiceren als zich dergelijke zaken voordoen, "naar het voorbeeld van de Verenigde Staten". "Het is een kwestie van rekenschap afleggen", klinkt het.

De Vriendt herhaalde dat België één van de minst transparante landen is op dat gebied. "België moet afstappen van de achterkamerpolitiek die dergelijke missies kenmerken."

Donderdag nog liet De Vriendt samen met Alain Top (sp.a) in het VRT-programma Terzake weten dat bij het federaal parket een onderzoek loopt naar mogelijke burgerslachtoffers bij luchtaanvallen in Mosoel. Het parket heeft die informatie nog niet bevestigd.