Belgische en Engelse politie pakken 15 verdachten van mensensmokkel op

photo_news
De Belgische en Engelse politie hebben 15 verdachten van mensensmokkel opgepakt. De arrestaties vormen het sluitstuk van een intensief onderzoek naar een bende mensensmokkelaars die Albanezen overbracht naar het Verenigd Koninkrijk via verborgen plaatsen in wagens of in afspraak met vrachtwagenbestuurders. In België werden 12 verdachten opgepakt, in Engeland 2 en in Duitsland 1, meldt de federale politie.

Het parket van Oost-Vlaanderen startte, in samenwerking met de FGP Oost-Vlaanderen, een onderzoek naar een bende uit het Gentse die voornamelijk Albanezen zou smokkelen naar het Verenigd Koninkrijk en daarbij een hotel in de Gentse haven zou gebruiken als logeerplaats in afwachting van de oversteek. Het hoofddoelwit in België, een 29-jarige Albanees, werd op 23 september opgepakt in de regio rond Gent. Bij de daaropvolgende huiszoeking werd een tweede verdachte aangetroffen.

In de ochtend van 24 september volgde er een grootscheepse actie om de andere verdachten te kunnen oppakken. Er werden in totaal acht huiszoekingen uitgevoerd, waarvan zeven in Gent - onder andere in het hotel - en één in Deurne. In het hotel werden 37 Albanezen aangetroffen die vermoedelijk op een overtocht aan het wachten waren. Bij de huiszoekingen werd ook een kleinere hoeveelheid cannabis en hasj aangetroffen. In totaal werden 12 verdachten opgepakt en vier wagens in beslag genomen.

Internationaal geseind

In Engeland werden twee verdachten opgepakt in Basildon en Lewisham, nadat de onderzoeksrechter te Gent een Europees aanhoudingsbevel voor hen had uitgevaardigd. Het gaat om een 37-jarige en een 38-jarige Albanees. Op 25 september werd ten slotte een 15de verdachte opgepakt in Duitsland, die internationaal geseind was. De drie zullen uitgeleverd worden aan België om hier voor de rechter te verschijnen.

Op 24 en 25 september werden vijf verdachten die in België opgepakt werden, voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent, die hen aanhield. De overige zeven verdachten werden vrijgelaten in afwachting van het proces.

Volgens de federale politie is mensensmokkel waarbij de bestuurder meewerkt met de organisatie een ernstig fenomeen. Het gebeurt met wagens die uitgerust zijn met bergplaatsen waar een of twee mensen in verstopt kunnen worden. Een andere manier is dat de migrant verstopt wordt in de koffer van de wagen, of in de cabine van vrachtwagenbestuurders.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Doe zoals Spanje, daar ga je direct de cel in, bij gevonden bewijs. Daarna afwachten op het proces. Bij grote zaken worden zelfs het paspoort gevorderd ivm eventueel vluchtrisico.

 • mieke vermeulen

  Moesten er geen menssmokkelaars zijn zouden er geen migranten zijn .

 • etienne vijverman

  en onder tussen ze zijn die vrij zijn al lang niet meer te vinden .......

 • willem merken

  Alsof die zeven hier braafkes gaan wachten tot ze een oproep tot verschijnen gaan krijgen.