Belgische delegatie kon familie die uit ambassade werd gezet nog niet spreken

Wureyetiguli Abula en haar vier kinderen werden uitgeleverd aan de Chinese politie.
RV Wureyetiguli Abula en haar vier kinderen werden uitgeleverd aan de Chinese politie.
De Oeigoerse vrouw en haar vier kinderen die op 29 mei door de Chinese politie uit de Belgische ambassade in Peking werden gezet, verkeren in goede gezondheid. De Belgische delegatie die vorige week naar Xinjiang trok, heeft de familie echter nog niet kunnen spreken. Dat schrijft La Libre Belgique.

"Ze hebben hen nog niet rechtstreeks kunnen spreken", bevestigt Buitenlandse Zaken. "Maar de vrouw en de kinderen zijn in goede gezondheid", aldus woordvoerder Karl Lagatie.

Wureyetiguli Abula was met haar vier minderjarige kinderen naar de ambassade gegaan in het kader van een gezinshereniging met de vader, Ablimit Tursun, die naar België gevlucht was. Maar ze werden teruggestuurd naar Xinjiang. Sindsdien worden ze scherp in de gaten gehouden door de Chinese politie.

In dit stadium is een gezinshereniging weinig waarschijnlijk. "Onze ambassade en onze consulaire diensten zetten het proces ondanks de moeilijkheden voort en ze doen dat op de best mogelijke manier", zegt Lagatie. De recente reis van de Belgische delegatie, die later plaatsvond dan gepland, "kadert in de administratieve behandeling van de lopende procedure voor gezinshereniging".
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis van der Dol

  Je kan je afvragen waarom de belgische ambassade deze mensen terug op straat heeft gezet. In de wetenschap dat de chineese regering mensen niet op een menswaardige wijze behandeld .....

 • luc baken

  als dat nu in amerika was ipv china dan stonden hier nu al 500 berichten

 • Jef Heffens

  Onder Mao is er al beslist om de Oeigoeren langzaam maar zeker uit te roeien in de Xinjiang provincie (2,5 x groter dan Frankrijk). Als Mao aan de macht kwam was in de Xinjiang provincie 90% oeigoer. Nu zijn ze met minder dan 40 % en de overheid en alle belangrijke functie in de maatschappij en de bedrijven zijn ingenomen door uitsluitend Han-Chinezen. Hetzelfde gebeurt in Tibet. Taiwan, Buthan en Indonesië staan ook op het verlanglijstje van Xi-Jinping.

 • leen hanssens

  Onze regering stelt alles in het werk voor gezinshereniging. Ze zouden beter voor eigen volk zorgen.

 • Dirk Van Nuffel

  Dus de Chinese politie valt een Belgische ambassade binnen en ontvoerd er een gezin dat asiel(gezinshereniging) wil aanvragen.Nergens gelezen dat de Chinese Ambassadeur daarvoor op het matje is geroepen in België