Belgische cel al-Qaida ontmaskerd

UNKNOWN

De grote groep moslimfundamentalisten die in december vorig jaar in Brussel is gearresteerd, vormde wel degelijk een Belgische afdeling van het internationale terreurnetwerk al-Qaida. Dat verklaarde een Amerikaanse kroongetuige, die met de Belgische verdachten trainingen volgde in Afghanistan, in een uitgebreide getuigenis aan het Belgische gerecht, berichtten de kranten De Tijd en Het Laatste Nieuws vandaag.

De Amerikaan bevestigde dat de Belgen in Afghanistan intensieve gevechtstrainingen volgden en contacten hadden met topleden van al-Qaida. De nieuwe kroongetuige is een 26-jarige moslim uit New York, Bryant Neal Vinas, alias "Bashir el Ameriki". Hij was in november vorig jaar in Peshawar opgepakt door de Pakistaanse veiligheidsdiensten en overgedragen aan de Amerikanen.

Uitvoerige bekentenissen
Vinas legde uitvoerige bekentenissen af aan de Amerikaanse recherchedienst FBI, onder andere over aanvallen op Amerikaanse militairen in Afghanistan en over een geplande terreuraanslag op het treinverkeer in New York.

Het federaal parket bevestigde aan De Tijd dat Vinas ook bekentenissen heeft afgelegd die zijn opgenomen in het strafdossier tegen de tienkoppige terrorismecel rondom de internationaal beruchte moslimactiviste Malika E.A. "De onderzoeksrechter, een federaal magistraat en speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie zijn daarvoor naar de Verenigde Staten gegaan." (belga/ka)