Belgische C-130 zet punt achter missie in CAR

Een Belgische C-130 'Hercules' tijdens een oefenvlucht.
BELGA Een Belgische C-130 'Hercules' tijdens een oefenvlucht.
De missie van de Belgische C-130 "Hercules", die ter beschikking gesteld werd van de Franse operatie Sangaris in de Centraal-Afrikaanse Republiek eindigt eind deze week. Zo meldt het weekblad Le Vif en wordt door het ministerie van Defensie bevestigt. De missie zou oorspronkelijk twee maanden duren en ons land heeft geen vraag tot verlenging gekregen van Parijs, zo meldt het blad op zijn website.

Het transportvliegtuig was sinds 20 januari in Libreville (Gabon) gestationeerd met zo'n 35 militairen. Het vervoerde Frans en Afrikaanse materieel tussen Libreville en Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek en ook interne vluchten in dat land in het kader van de missie van de Afrikaanse Unie in de Centraal-Afrikaanse republiek. Defensie erkende dat dit niet op regelmatige basis gebeurde. België had Frankrijk ook vier vluchten van de Airbus A330 van Defensie aangeboden, maar daarvan werden er slechts twee uitgevoerd.

Defensie sluit niet uit dat ons land zal deelnemen aan de Europese operatie Eufor-RCA die in voorbereiding is, zo meldt Le Vif nog. Maar er zou nog geen formele vraag gekomen zijn.

Vrijdag zet de ministerraad wellicht het licht op groen voor een verlenging met een jaar van de Belgische deelname aan het Europees opleidingsprogramma van het Malinese leger (EUTM Mali), die in mei zou aflopen. 75 Belgische militairen hebben er een beschermingsopdracht. Ze worden ingezet in de militaire academie van Koulikoro, op een 60 kilometer van de hoofdstad Bamako.