Belgische buschauffeur neergestoken nadat jongeren in Nederland bewust ruzie zochten

BELGA
In het Nederlandse Hulst (provincie Zeeland) heeft een jongeman gisteravond een Belgische buschauffeur neergestoken. De politie heeft een duidelijk beeld van de dader en verwacht hem snel aan te houden. Het slachtoffer, een 51-jarige man uit Burcht, liep een steekwonde van zo’n vijf centimeter diep op, hij stelt het naar omstandigheden “redelijk”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De verdachte was in het gezelschap van een andere jongen en een meisje. Het drietal nam gisteren rond 18 uur vanuit de halte in de Zandstraat in Hulst de bus naar Sint-Niklaas.  Ze zochten echter onmiddellijk ruzie met andere reizigers en sloegen op de ramen van de bus. De Belgische buschauffeur sommeerde de jongeren daarop de bus te verlaten. Twee van hen deden dat, de jongen die achterbleef bedreigde de chauffeur echter met een mes. 

Toen de jongeman uiteindelijk toch van de bus sprong, begon hij volgens de chauffeur hard tegen de bus te slaan. De chauffeur zou de jongen daarop hebben gefilmd, waarna de situatie escaleerde. De  verdachte stak de chauffeur met het mes in de borst en sloeg vervolgens op de vlucht. Collega's van de chauffeur dienden de eerste zorgen toe. Vervolgens belden ze de hulpdiensten.

De twee jongens waren tussen de 16 en 18 jaar en droegen donkere kleding en een joggingbroek. Het meisje had blond haar en droeg een zwarte jas. De Lijn maakte de camerabeelden vanop de bus over aan de politie Zeeland-West-Brabant in Nederland. Die zegt intussen een verdachte op het spoor te zijn. De politie verwacht hem dan ook snel aan te houden. 

Geen risicolijn

Volgens Karen Van Der Sype van De Lijn heeft de chauffeur een steekwonde van zo'n vijf centimeter diep en tien centimeter breed. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar stelt het naar omstandigheden redelijk. “Hij is nooit in levensgevaar geweest”, klinkt het. Het slachtoffer is een 51-jarige man uit Burcht die al negen jaar werkt als chauffeur bij Waaslandia, een busmaatschappij die in onderaanneming werkt voor De Lijn.

Ze verklaart dat de lijn van Sint-Niklaas naar Hulst niet te boek staat als risicolijn. “Het lijkt een eenmalig, maar zeer jammerlijk voorval. We nemen dit zeer serieus op. De camerabeelden zijn overhandigd aan de politie.” 

De Lijn heeft op alle bus- en tramlijnen noodknoppen en camera's. “De camera's bewijzen hier hun nut”, aldus Van Der Sype. 
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Vandriessche

  En hopelijk worden ze snel gevat en worden ze berecht volgens volwassenen en niet volgens achterlijke minderjarigewet! Wie zo'n daden pleegt doet niet aan kinderfoutjes maar een ware misdaad die dan ook zo moet bestraft worden! En leve de camera's zou ik dan zeggen, maar voor mij mogen de beelden ook op sociale media hun toer doen, ze zullen dan nog sneller gevat zijn!

 • Peggie Van Audenhove

  Stop eens met het leger als oplossing op te roepen om ontspoorde jongeren te her-op te voeden; het is ten eerste niet de taak van het leger en ten tweede onrealistisch. Het is aan de ouders om hun kinderen op te voeden en in dit geval zijn ze hier alweer ferm gebuisd. Dus zowel de minderjarige daders als hun ouders zwaar straffen!

 • marc de Volder

  Verplichte legerdienst gaat niks helpen. De jongeren die er nu zijn,zijn ook al veranderd tov de jongeren in mijn diensttijd. En aan de gekken te zien in het verkeer en elders heeft hun diensttijd ook niet veel geholpen. En wat met de meisjes? Die zijn even gek of nog erger.

 • Ben Kabas

  Ik ken dat traject maar al te goed. Het is hoogst uitzonderlijk dat er op dat traject incidenten plaatsvinden. Dader oppakken en keihard straffen is de enige remedie die helpt. Hopelijk doet de Nederlandse justitie haar werk grondig want dat wil je toch niet als buschauffeur meemaken.

 • Annie Reynders

  Zouden beter de camarabeelden online zetten zodat ze in het vervolg afgeschrikt worden om nog zulke zaken uit te steken wetend dat iedereen hun gedrag kan zien.