Belgische boer ziet inkomen met 1,7 procent stijgen

UNKNOWN

Het inkomen van de Belgische boer is in 2007 met 1,7 procent gestegen, in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het statistisch bureau van de Europese Unie, Eurostat. In de Europese Unie steeg het inkomen van de boeren en tuinders met 5,4 pct.

Prijsstijging
De Belgische boer verdiende in 2007 1,7 pct meer dan in 2006. De Boerenbond berekende eind december dat het de Vlaamse boer toen minder goed verging. Het inkomen van de Vlaamse boer daalde met 4,3 pct in vergelijking met 2006. Het verschil tussen België en Vlaanderen heeft twee oorzaken. De Boerenbond en Eurostat berekenen op een andere manier en Wallonië weegt zwaar door in de stijging van het inkomen van de Belgische boer.

"Wallonië profiteerde van de sterke prijsstijgingen van het graan, terwijl de varkens-, rundveesector en glastuinbouw het slecht deden in Vlaanderen", zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond.

Landbouwproductie
Uit de gegevens van Eurostat blijkt ook dat het inkomen van de Belgische boer in zeven jaar tijd (2000 - 2007) met meer dan 10 procent gedaald is. De Boerenbond wijst er wel op dat enkel het jaar 2000 gebruiken als referentiejaar moeilijk is om vergelijkingen te maken.

De Europese stijging van het inkomen van de boer met 5,4 pct in 2007 is een gevolg van een stijgende landbouwproductie (+4,3 pct). Het grootste deel van die stijging is voor rekening van de akkerbouw (+7,8 pct).

Graanprijzen
De Europese boeren verdienden in 2007 ook meer door forse prijsstijgingen van landbouwproducten. Graanprijzen stegen het meest met 46,2 pct in vergelijking met een jaar eerder en de prijs van oliezaden (onder meer voor de productie van biobrandstoffen) steeg met bijna 22 pct. Kippenvlees, eieren en melk werden ook duurder. De prijs van olijfolie en suikerbiet daalde echter, respectievelijk met 19,4 pct en 12,8 pct.

Noord en zuid
Eurostat noteerde een groot verschil in de stijging van het landbouwinkomen in het noorden en zuiden van Europa. In Litouwen steeg het inkomen van de boer het meest in 2007 in vergelijking met een jaar eerder. De stijging bedroeg er 39,3 pct. Op de tweede plaatst staat Estland (+22,5 pct). Plaats drie is voor Tsjechië (+20,9 pct) en Zweden is goed een vierde plaats met een stijging van 16,5 pct. België staat met een stijging van het inkomen van de landbouwer van 1,7 pct uiteindelijk op een negentiende plaats.

In Zuid-Europa daalde het inkomen van de boeren en tuinders. In Roemenië was die daling met 16,7 pct het grootst. Gevolgd door Bulgarije (-8,5 pct) en Portugal (-5,0 pct). (belga/ka)