Belgische bisschoppen maken delicate reis naar China

Maandag vertrekt een delegatie van de Belgische bisschoppen op 'pastorale reis' naar China. De bisschoppen zijn zich ervan bewust dat hun bezoek gezien de relaties van de Kerk met China en de toestand in Tibet gevoelig kan liggen. "Ons bezoek is géén statement", benadrukt Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Danneels.

Delegatie
Kardinaal Danneels leidt een delegatie met onder meer de bisschoppen Vangheluwe (Brugge), Jousten (Luik) en Harpigny (Doornik). Ook de algemene oversten van de Broeders van Liefde, van de missionarissen van Scheut en van de franciscanen gaan mee.

Twee kerken
De groep gaat in China de vertegenwoordigers van de 'twee kerken' - de 'officiële' Chinese Kerk en de ondergrondse Romegetrouwe Kerk - ontmoeten. Verder bezoeken ze de graven van Belgische missionarissen, onder meer dat van de bekende West-Vlaamse jezuïet Ferdinand Verbiest.

2005
Met dit bezoek nemen Danneels en zijn gevolg de draad weer op die ze in 2005 hadden laten liggen. Toen moest de kardinaal halsoverkop uit China terugkeren als gevolg van het overlijden van paus Johannes Paulus II. Dat Danneels net nu naar China terugkeert, is toeval. Het bezoek had aanvankelijk vorig jaar moeten doorgaan, maar werd uitgesteld omwille van de discussie tussen het Vaticaan en de twee Chinese Kerken.

Statement
Dat het de 'zwaargewichten' zijn van de Belgische Kerk die naar China gaan, moet volgens Danneels' woordvoerder Hans Geybels niet als een statement worden gezien. "Deze reis is puur pastoraal", zegt Geybels. (belga/mvl)

UNKNOWN