Belgische bisschoppen: "Alle kerken openhouden is onverantwoord”

Lukas
"De infrastructuur die wij uit het verleden hebben geërfd, beantwoordt niet meer aan de reële situatie van de Kerk in onze samenleving." Dat zeggen de Belgische bisschoppen in een zopas gepubliceerde verklaring over de betekenis en de toekomst van het kerkgebouw.

De overheid vraagt ons niet om kerken te sluiten, maar vraagt van de Kerk wel een visie of plan waarin ze verduidelijkt welke kerken ze voor de eredienst wil behouden, welke een nevenbestemming kunnen krijgen en welke ze aan de eredienst wil onttrekken, aldus de bisschoppen. Die plannen en keuzes worden gemaakt in overleg met alle betrokken partijen, ook met de plaatselijke gemeenschappen zelf, wat een gezamenlijk en coherent beleid voor het geheel van de Kerk niet makkelijker maakt.

Vragen over de toekomst van kerken mogen volgens de bisschoppen niet alleen op het plaatselijke niveau bekeken en beslist worden. Gezamenlijk beleid is zeer belangrijk "want de wijze waarop we omgaan met onze kerkgebouwen, heeft ook alles te maken met de wijze waarop we als Kerk in de samenleving aanwezig zijn". Men kan de problematiek van de kerkgebouwen niet herleiden tot wat we pastoraal nodig hebben, stellen de bisschoppen.

Het kerkgebouw is er niet alleen voor de vieringen. Het zijn ook plaatsen waar men alleen kan zijn, plaatsen voor persoonlijk gebed, plaatsen van stilte. Mochten ze er alleen zijn voor de vieringen, dan zouden ze buiten die uren wel gesloten kunnen blijven, maar dan gaat een wezenlijke betekenis van het gebouw verloren.

De bisschoppen onderstrepen het belang van het publieke karakter van het kerkgebouw en stellen dat men de meervoudige betekenis van het kerkgebouw niet uit het oog mag verliezen.

Alle kerken openhouden is onverantwoord, aldus de bisschoppen. "De veranderde situatie van de Kerk in onze samenleving noopt tot realisme. We beschikken niet meer over de mogelijkheden om alle bestaande cultusplaatsen te behouden voor de eredienst en voor pastorale activiteiten." 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Het is zoals een cinema,geen publiek,opdoeken. mvg.

 • Johny Verhoeven

  Het is bijna tijd dat die hun ogen open gaan al die kerken kosten aan de belasting betaler enorm veel geld voor onderhoud dus 1 kerk per gemeente is meer dan genoeg en veel volk gaat er niet meer naar de kerk, huwelijken zijn er bijna niet meer in de kerk rouwmissen zijn er ook bijna niet meer dus waarom al die kerken open houden.

 • Cyriel Van Geraardsbergen

  De meeste kerken zijn gesloten buiten de diensten. God en zijn club geven niet thuis! Je moet niet meer gaan bidden of bezinnen! Af en toe kom je er eentje tegen uit de club 'open kerken' zoals in Hoegaarden, proficiat!

 • Barbara Schotte

  Ik zou het jammer vinden moesten alle kerken sluiten in ons land of dat je kilometers moet rijden vooraleer je een kerk vindt die dienstdoet als kerk. Ik ben niet gelovig, maar vind wel rust in een kerk, het mystieke van alle beelden, schilderijen, het orgel enz. Een kaarsje kunnen aansteken, nadenken over moeilijke thema's van het leven, op je eigen tempo, zonder het hele gedoe van een viering

 • Geert Tamsyn

  De meeste kerken die ik ken, zijn buiten de vieringen gesloten. Van plaatsen voor persoonlijk gebed of oorden van stilte is dan geen sprake. Al heb ik wel begrip voor die gesloten deuren, tegenwoordig kan het niet anders meer.