Belgische bisschoppen:"Abortus uit strafwet halen zou zware gevolgen hebben"

Bisschop van Brugge Lode Aerts
BELGA Bisschop van Brugge Lode Aerts
De beslissing om abortus al dan niet uit het strafrecht te halen, is er een met een zware symbolische betekenis. Dat zeggen de bisschoppen van België vandaag in een mededeling. "Want tegenover zwangerschapsafbreking zal dan fundamenteel anders worden aangekeken. En de gevolgen daarvan zijn aanzienlijk."

In de Kamer vinden vrijdag hoorzittingen plaats over de vraag of abortus uit het strafwetboek moet worden gehaald en de voorwaarden moeten worden aangepast. De bisschoppen van België wijzen vandaag in een mededeling op het gevaar van de eventuele beslissing. "Wanneer abortus uit het strafwetboek wordt gehaald, riskeert het een medische ingreep te worden als een andere. Het is dan geen overtreding meer in de gevallen die de wet voorziet. Het wordt een recht. Wie er vragen bij stelt of wie abortus weigert, zal zich dan moeten verantwoorden. En dat laatste geldt zowel voor de arts als voor de betrokken vrouw."

Ze vragen zich ook af of de bescherming van de strafwet niet ook geldt voor ongeboren leven. "Mag deze bescherming over het hoofd worden gezien wanneer het om een menselijk leven gaat dat nog groeit naar de geboorte? Het leven waarnaar vele mensen verlangen, waarvoor velen opkomen en vechten, waarvoor de geneeskunde de grootste vooruitgang boekt, dat zo kostbare leven." 

"Als de wet dan alleen maar suggereert dat het om een gewone ingreep gaat, wordt geen recht gedaan aan wat de betrokkenen ervaren en beleven. (...) De vragen zelf dreigen al van meet af aan niet ernstig genomen te worden. Het zal de ontreddering en de eenzaamheid alleen maar groter maken."
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vohbo Van Arlen

  Abortus in België wordt bijna uitsluitend uitgevoerd voor de 12de week. Nadien bijna enkel in geval er een medisch serieus probleem is. Voor die tijd spreken we zeker niet over een kind, maar over een klontertje cellen zonder centraal zenuwstelsel. Geen bewustzijn, geen pijn, er is niks daar.

 • Karel Tichmann

  Emotie: Je hoort veel, het is een keuze...Realiteit: Hmm, gezonde kinderen worden onthoofd en met een scherpe schaar in stukjes uit een baarmoeder geknipt. Het is die vreselijke schreeuw die niemand hoort. Vele vinden de doodstraf barbaars, maar met deze 20.000+ p/jaar kindermoord, hebben de liberalen/socialisten/groenen geen enkel probleem mee...

 • Jacky Vanderplas

  De veiligste plaats voor een kind de moederschoot .?!

 • jan piedfort

  Denk dat de kerk met alle voorgaande de laatste jaren er goed aan zou doen in deze het stilzwijgen te bewaren!

 • marc van broekhoven

  Abortus taboe, aan de kinderen prutsen ok.