Belgische bijdrage aan VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen verdubbeld

Palestijnse schoolmeisjes tijdens een betoging in Betlehem op de Westelijke Jordaanoever tegen de beslissing van de VS om hun steun aan UNRWA te annuleren.
REUTERS Palestijnse schoolmeisjes tijdens een betoging in Betlehem op de Westelijke Jordaanoever tegen de beslissing van de VS om hun steun aan UNRWA te annuleren.
België heeft zijn donatie aan het VN-agentschap voor de Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar nagenoeg verdubbeld. Het agentschap, dat onderwijs, gezondheidszorg en noodhulp voorziet voor de Palestijnse vluchtelingen, verkeert in acute geldnood sinds de Verenigde Staten hun financiële steun hebben opgezegd.

In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties raakte vandaag bekend dat Buitenlandse Zaken nog eens twee miljoen euro vrijmaakt voor UNRWA. Het brengt de totale Belgische bijdrage voor dit jaar op 14,25 miljoen euro. Het grootste deel komt van het budget van Ontwikkelingssamenwerking, en ook de Vlaamse regering draagt bij. Vorig jaar doneerde België 7,25 miljoen euro. 

Donderdag had commissaris-generaal Pierre Krähenbühl van UNRWA aangekondigd dat het agentschap in totaal 118 miljoen dollar (100 miljoen euro) extra heeft opgehaald. Het agentschap was koortsachtig op zoek naar extra middelen nadat de Verenigde Staten eind vorige maand de geldkraan hadden dichtgedraaid. Volgens Washington was de UNRWA een "onherstelbaar gebrekkige organisatie" geworden, wat het agentschap met klem ontkent. De VS stortten vorig jaar 365 miljoen dollar (312 miljoen euro). Dat was ongeveer een derde van het totale budget. 

UNRWA werd in 1949 opgericht om hulp te bieden aan honderdduizenden Palestijnen die gevlucht waren voor de Arabisch-Israëlische oorlog. Het agentschap levert sindsdien onderwijs, gezondheidszorg, sociale diensten en noodhulp voor de Palestijnen. UNRWA bereikt naar eigen zeggen meer dan 5 miljoen mensen in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, Jordanië, en Libanon.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Wij zwemmen in het geld denken politici. Mijn vijvertje staat wel droog.

 • Anita Billen

  Daarvoor heeft België wel geld maar hun eigen volk laten ze in de kou.

 • Marc Statham

  En wanneer gaan ze de pensioenen enz verhogen en voor eigen volk eens wat doen ? Als Belg ben je een tweederangs burgertje in dat land hier.

 • Paul Voets

  Ik vraag me af welke voordelen België heeft om de Palestijnen te steunen ? Hier is geen armoede om op te lossen hé!

 • Marc Baeyens

  Geld dat rechtstreeks in de kassa van Hamas verdwijnt om nog meer terroristische aanslagen te plegen. Maar ondertussen houdt men de schijn hoog met ‘humanistische’ daad.