Belgisch voorzitterschap wil verantwoordelijk en solidair Europees asielbeleid

UNKNOWN

Bij de uitbouw van een gemeenschappelijk Europees asiel- en migratiebeleid zal het Belgisch voorzitterschap veel belang hechten aan de aspecten "verantwoordelijkheid en solidariteit". Dat heeft bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet vandaag aangegeven in de commissie Binnenlandse Zaken van het Europees parlement.

Drie assen
De prioriteiten van ons land bevinden zich op drie assen: de realisatie van de tweede fase van het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel (GEAS) tegen 2012, de ontwikkeling van een gemeenschappelijk beleid op vlak van legale migratie en de strijd tegen de mensenhandel en de illegale migratie.

Eenvormig statuut
De uitbouw van een gemeenschappelijk Europees asielstelsel en de creatie van een eenvormig statuut voor personen onder internationale bescherming vormen "de topprioriteit voor België", stelde Wathelet tijdens zijn hoorzitting bij de Europarlementsleden.
Concreet mikt hij op de verderzetting van het debat over de herziening van de kwalificatierichtlijn (rond gemeenschappelijke normen voor het verlenen van internationale bescherming), de Dublinverordening (die helpt bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om internationale bescherming) en de Eurodacverordening (over de vergelijking van vingerafdrukken).
 
Daarnaast wil ons land het toepassingsgebied van de richtlijn langdurig ingezetenen verruimen en de asielprocedurerichtlijn hervormen om ter zake meer samenhangende normen te bekomen.
Op 13 en 14 september zal alvast een ministeriële conferentie gewijd worden aan de kwaliteit en de efficiëntie van het asielbeleid. (belga/ep)