Belgisch vliegtuig botst bijna met drone

Vorige maandag om 15.30 uur is er plots een drone opgedoken naast een vliegtuig van Brussels Airlines in volle vlucht. Het hefschroeftuig met vier propellers vloog op nauwelijks 100 meter afstand van de Airbus A320 met vluchtnummer SN3289 boven Tel Aviv. Het incident werd vanmiddag bevestigd door Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines.

De Belgische Airbus, met 160 passagiers aan boord, had net de landing ingezet naar de Ben Gurion luchthaven en bevond zich op 4.000 voet (1.219 meter) toen de copiloot de drone rechts van het vliegtuig opmerkte. De drone scheerde van rechts naar links voorbij het Belgische passagiersvliegtuig en verdween dan weer. Het BA-vliegtuig is veilig kunnen landen.

Een rapport van het veiligheidsincident werd opgesteld door de Israëlische autoriteitenen er volgt een onderzoek. Het rapport van de Israëlische luchtvaartautoriteiten vermeldt een "a black/blue quadcopter", een zwartblauw hefschroefvliegtuig met vier propellers.

Meteen gemeld

"De aanwezigheid van een niet-gecontroleerd vliegend tuig in een gecontroleerde vliegzone moet meteen gemeld worden", zegt Geert Sciot. "Onze bemanning heeft dat dan ook gedaan. Ze hebben de controletoren op Ben Gurion direct gemeld wat ze opgemerkt hadden. Een bijkomende overweging van onze piloot was dat het nuttig was de aanwezigheid van het tuig te melden, omdat er nog andere vliegtuigen achterop kwamen die ook de landing zouden inzetten en dus best konden opletten voor die drone."

"Het kan gaan om een vliegtuigamateur die mooie foto's wil schieten van landende vliegtuigen", zegt Sciot, "maar het kan ook zijn dat iemand heel andere, minder onschuldige bedoelingen heeft, zeker in een land als Israël."

Officieel rapport

De Israëlische autoriteiten tillen zwaar aan het incident. "Ze hebben onze bemanning uitvoerig ondervraagd over wat ze gezien hebben en er is een officieel rapport van het 'safety incident' opgesteld", zegt Sciot.

"Het is de eerste keer dat een vliegtuig van Brussels Airlines geconfronteerd wordt met een drone in volle vlucht", zegt de woordvoerder van BA nog. "Bij dit incident is niemand op enig ogenblik in gevaar geweest en de landing is perfect verlopen, maar we vinden het wel nuttig dat er zowel in België als op Europees niveau gewerkt wordt aan een reglementering van wie waar mag rondvliegen met drones."