Belgisch toerisme opnieuw op recordniveau na aanslagen

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Meer dan 16 miljoen binnen- en buitenlandse toeristen hebben vorig jaar ruim 38,6 miljoen nachten doorgebracht in België. Met die recordcijfers is de terugval na de aanslagen van maart 2016 volledig weggewerkt, zo blijkt vandaag uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

2016 was een moeilijk jaar voor het toerisme. Het aantal overnachtingen lag maandenlang lager dan een jaar eerder, een gevolg van de aanslagen van 22 maart dat jaar op Brussels Airport en in Brussel. Pas tegen het einde van 2016 kwamen er weer plusjes tevoorschijn.

Het positieve jaareinde zette zich in 2017 door. Dat leverde zelfs nieuwe recordcijfers op. Het aantal overnachtingen lag uiteindelijk 5 procent hoger dan in 2016, en 1 procent boven het niveau van 2015.

Brussel

De grootste stijging was er in het Brussels gewest (+22 procent), maar dat had ook de zwaarste klappen gekregen in 2016. Tegenover 2015 lag het aantal toeristische overnachtingen in het Brussels gewest wel nog 2 procent lager. In het Vlaams gewest waren er 3 procent meer overnachtingen dan in 2016, het Waals gewest deed 1 procent beter.

Vlaanderen is goed voor ongeveer 63 procent van de toeristische overnachtingen. Die omvatten niet alleen "echte" vakanties, maar ook overnachtingen in het kader van bijvoorbeeld congressen of seminaries.

Buitenlandse toeristen

Ruim de helft van de overnachtingen werd door Belgen geboekt. De Nederlanders waren de grootste groep buitenlandse toeristen, goed voor net geen 5 miljoen overnachtingen. Dan volgden Fransen (2,5 miljoen overnachtingen), Duitsers (2,4 miljoen) en Britten (1,8 miljoen).

De helft van alle toeristische overnachtingen in België wordt geboekt in een hotel (49 procent). Daarna volgen vakantiewoningen (16 procent), vakantieparken (14 procent) en jeugdherbergen (11 procent).
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hugo Van Haevre

    EN als ze nu discriminatie gaan wegwerken van de LEZ zones,en de buitenlanders ook gaan beboeten dan zakt dat terug in elkaar, of blijven het de belgen alleen die betalen