Belgisch reclameverbod voor tandartsen mag van EU

De Belgische wet die tandartsen verbiedt om reclame te maken, is niet in strijd met het Europees recht. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bevestigd.

"Hersteld in 1 uur"
Op vraag van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel boog het Hof zich over de zaak van de Brusselse tandarts Jean Doulamis, die zich moet verantwoorden voor de publicatie van reclameboodschappen in de telefoongids. Zo bevat de aankondiging van zijn tandheelkundig laboratorium de melding "meteen hersteld in 1 uur".

Concurrentiële omgeving
Een Belgische wet uit 1958 verbiedt tandartsen reclame te maken. De tandarts betoogde in Luxemburg echter dat hij een onderneming runt en in een concurrentiële omgeving publiciteit moet kunnen maken. Het Hof bevestigde dat de Europese verdragen zich niet verzetten tegen een reclameverbod dat de volksgezondheid beschermt. Het Europese recht staat een verbod op reclame in België dus toe. Het is nu aan de nationale rechtbank om te beoordelen of de tandarts met zijn publiciteitsboodschap al dan niet de wet met voeten trad. (belga/sd)

UNKNOWN