Belgisch marineschip redt 213 bootvluchtelingen

BELGA
Op de Middellandse Zee heeft het Belgische marineschip Godetia voor de derde keer bootvluchtelingen gered. Het schip nam 213 vluchtelingen aan boord, onder wie 87 kinderen. Het jongste kind is amper 40 dagen oud, zo maakte Defensie vandaag bekend.

De reddingsoperatie duurde ongeveer een uur. Bij de bootvluchtelingen waren ook 45 vrouwen, van wie er twee zwanger zijn. Alle vluchtelingen verkeren volgens Defensie in goede gezondheid.

"De evacuatie bleek hoogdringend te zijn aangezien er geen water noch eten aan boord was", aldus Defensie. Het vaartuig waarop de vluchtelingen zich bevonden, wordt overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten voor inspectie. De Godetia vaart momenteel naar Italië, waar de passagiers worden afgezet. Het marineschip keert daarna terug naar de patrouillezone om zijn opdracht verder te zetten.

De Godetia en zijn 110-koppige bemanning is de Belgische bijdrage aan de aanpak van de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee. De Godetia vertrok op 13 mei in Zeebrugge en moet daar op 12 juli opnieuw aanmeren. Het schip schoot nu al drie keer bootvluchtelingen te hulp en redde al 550 personen op zee.