Belgisch marineschip klaar voor opleiding tegen piraterij

Het Belgische logistieke steunschip A960 Godetia is om 13 uur uit de Zeebrugse marinebasis richting Afrikaanse Westkust vertrokken. De missie van het schip is drieledig. Voor de Afrikaanse kust zullen Afrikaanse instructeurs worden opgeleid in de strijd tegen piraterij, illegale visvangst en mensensmokkel. Aan boord bevindt zich ook 35 ton hulpgoederen. Een derde opdracht is het eigen personeel trainen. Op 9 april wordt het schip opnieuw in Zeebrugge verwacht.
 
"Instructeurs opleiden"
De opdracht van de A960 Godetia past in het Amerikaanse Africa Partnership Station-programma (APS). "We zullen voor de kust van Benin, Togo, Congo en Kameroen Afrikaanse instructeurs opleiden in een aantal taken die doorgaans tot die van de kustwacht behoren", zegt korvetkapitein Jan Dujardin, die het commando voert. "De Amerikanen rekenen op ons gezien ons taalvoordeel. De voertaal is er vooral Frans en slechts in beperkte mate Engels."
 
De 30 ton hulpgoederen die het schip meeneemt, is bestemd voor Gambia, Congo RDC, Senegal en Benin. De goederen zijn afkomstig van ngo's en stad Oostende. Oostende is de peterstad van het schip.

"Niet risicoloos"
De missie is volgens de commandant niet risicoloos. "Maar onze opdracht bestaat er net in om een escalatie van dat risico te vermijden", aldus Dujardin. "De Amerikanen willen zorgen dat de piraterij voor de Afrikaanse westkust onder controle blijft. Wij moeten uiteraard waakzaam zijn en we zullen trainingen in zelfverdediging doen."
 
Aan boord van de A960 Godetia bevinden zich 85 vaste bemanningsleden. Zij worden in Afrika aangevuld met 15 instructeurs en 20 leerlingen. (belga/svm)