Belgisch-Luxemburgse A400M voor het eerst de lucht in

Een Airbus A400M van het Duitse leger.
EPA Een Airbus A400M van het Duitse leger.
Het eerste militaire transportvliegtuig Airbus A400M dat door België en Luxemburg is besteld, heeft maandag zijn allereerste vlucht uitgevoerd. Dat heeft producent Airbus bekendgemaakt.

Het toestel zal vermoedelijk in het tweede kwartaal geleverd worden, waarna het de militaire luchthaven van Melsbroek als basis zal krijgen.

Het toestel met als serienummer MSN104 steeg maandag om 16.08 uur op vanop de luchthaven Sevilla-San Pablo (in het zuiden van Spanje), waar de A400M-assemblagefabriek ligt, en landde daar weer na een vlucht van vijf uur. 

België en het Groothertogdom Luxemburg bestelden samen acht A400M-transportvliegtuigen. Het eerste toestel zal onder Luxemburgse vlag vliegen, maar het zal net als de zeven andere, Belgische, vliegtuigen in Melsbroek (bij 15 Wing Luchttransport) gestationeerd worden.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Koenraad de overstromingen en varkenspest in de jaren 90 vergeten. Wie werd er ingezet, de militairen.

 • Tom Druyts

  Koenraad, we zullen nog eens praten als je op reis bent en je moet gerepatrieerd worden. Wie doet dit meestal? Inderdaad Defensie

 • André Gijbels

  Een paar jaar geleden was ik op de Meyer aan het wandelen, het was snik heet die dag, en wie stond daar ,2 para's in volle uitrusting in de blakende zon hunne dienst doen, ben een broodjes bar binnen gegaan en 2 flesjes koud water gaan kopen en aan de para's geschonken, die zei toen, toch iemand die aan ons denkt, altijd maar critisch zijn op de militairen is gemakkelijk

 • mike milan

  Koenraad@waar valt de bevolking altijd op terug?Juist op de militairen....bewaking vd luchthaven en vele andere plaatsen al vergeten.En nu gaan ze straks in de Woonzorg aan het werk...al ooit iemand horen klagen van deze Mannen.

 • Filip Vanlaeken

  Defensie is top-prioriteit, want Europa staat op instorten en er liggen wolven op de loer. Maar net als met Corona lopen de belgen en hun 'leiders' weer achter op de feiten. En Koenraad het is niet of defensie of zorg : zonder defensie is er morgen geen zorg meer, geen pensioen. Beetje verder denken aub.